MIVB overweegt privébewaking in metro

© tvbrussel
De MIVB overweegt om ook een private bewakingsdienst in te schakelen voor de beveiliging op de metro. De maatschappij wil daarmee reageren op het toenemende geweld in de metro.

Volgens de krant La Dernière Heure zouden vanaf volgende week 80 bewakingsagenten ingezet worden in de metrostations, al wil de vervoersmaatschappij dat nog niet bevestigen. De MIVB wordt immers geconfronteerd met een stijging van het aantal gewelddadige incidenten. In de metro gaat het aantal gevallen van agressie van 120 in de eerste negen maanden van 2009 naar 218 in dezelfde periode van vorig jaar.

"Wij ontkennen niet dat er een probleem is," zegt Guy Sablon van de MIVB aan brusselnieuws.be. "Daarom overwegen wij de inzet van privébewakingsagenten. Er is evenwel nog geen enkele beslissing genomen, we kijken alleen maar of dit haalbaar is."

Volgens Sablon zouden de privéagenten de eigen veiligheidsdienst alleszins niet vervangen. "Wij blijven rekruteren, maar het duurt enige tijd vooraleer die nieuwe mensen ingezet kunnen worden." De MIVB laat verstaan dat de privéagenten enkel een preventieve bevoegdheid hebben, met name het verwittigen van de veiligheidsagenten van de vervoersmaatschappij zelf.

De woordvoerder meldt in verband met de stijgende criminaliteitscijfers ook dat de MIVB nu meer personeel op het terrein inzet, waardoor er dus meer zaken worden gerapporteerd. "Bovendien is ook het aantal reizigers op de metro sterk gestegen," aldus Sablon.

Rudi Vervoort, voorzitter van de Brusselse PS-afdeling is niet te spreken over het idee van de inzet van eigen bewakingsagenten. Hoewel het recht op veiligheid een algemeen recht is, benadrukt hij het publieke karakter van de MIVB. De Brusselse PS'ers gaan na of het mogelijk is om de veiligheidsdiensten zelf te versterken. Door herschikking van de opdrachten en een nauwere samenwerking met de gemeentelijke preventiediensten en de lokale politie is dit volgens Vervoort perfect mogelijk.

Voor de privé-agenten er zijn, resten dus nog een aantal fikse hordes. Voorlopig laat de Belgische wetgeving geen privébewaking toe op openbare plaatsen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?