Mobib-filmpje is mogelijk een hoax

Op het internet is een filmpje opgedoken waarop een hacker een Mobib-kaart kraakt. De man of vrouw in de video wil zo protesteren tegen wat hij “de privacy-inbreuken van de MIVB” noemt. Maar experts stellen zich wel ernstige vragen bij de echtheid van het filmpje.

In het filmpje is te zien hoe een hacker via een ogenschijnlijk eenvoudig programma een Mobib-kaart kopieert naar een generische elektronische kaart. Daarna demonstreert hij hoe hij daar gratis de metro mee kan nemen.

De auteur van de video klaagt aan dat de MIVB de privacyrechten van haar reizigers schendt met de Mobib-kaart. Op die kaart worden inderdaad een aantal gegevens bijgehouden, zoals de afgelegde trajecten. De MIVB heeft altijd ontkend dat er een privacyprobleem is met Mobib.

Het filmpje is ondertussen niet meer te bekijken via Youtube. Het is offline gehaald omdat het "gevaarlijke activiteiten" weergeeft.

'Mobib niet zo makkelijk te kraken'
Experts hebben ondertussen hun twijfels bij de echtheid van het filmpje. "De Mobib-kaart valt te kraken, maar het is zeker niet zo makkelijk," zegt Gildas Avoine, die al jaren onderzoek doet naar elektronische beveiliging. "Zo lijkt de lezer die hij gebruikt voor de Mobib-kaart verdacht veel op een draadloze ontvanger voor een muis. Ik denk dat men met dit filmpje vooral de privacyproblemen van Mobib en de petitie waarvan sprake is onder de aandacht wil brengen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?