Mobiel wassalon voor daklozen

© Bulle

Acht jonge Brusselaars rijden binnenkort door de hoofdstad met een mobiel wassalon. Daklozen en de allerarmsten zullen dan een keer per week gratis hun kleren kunnen wassen en drogen.

Het concept van de organisatie Bulle is eenvoudig. In een tweedehands bestelwagen hebben acht jonge vrijwilligers twee wasmachines en evenveel droogkasten geïnstalleerd, waarmee ze binnen enkele weken voor het eerst zullen uitrijden. Zo willen ze de Brusselse daklozen wekelijks de kans geven hun kleren gratis te wassen en hen tegelijkertijd een babbel en wat gezelligheid aanbieden.

Voor dit project werken de vrijwilligers samen met Brusselse verenigingen die al langer actief betrokken zijn bij de hulpverlening voor thuislozen. Maar voor de financiering van het wassalon kon Bulle beroep doen op andere partners. De bestelwagen werd bijvoorbeeld geschonken door de Franstalige vereniging Centre d’Action Laïque, de toestellen kwamen dan weer van de elektronicawinkels Electrolux en Mench. Leerlingen van het Institut des Arts et Métiers stonden in voor de installatie van het salon zelf.

Australisch voorbeeld
De initiatiefnemers haalden hun mosterd in Australië, waar al verschillende jaren gelijkaardige wasserettes rondrijden onder de naam Orange Sky Laundry. Enkele gesprekken met de Australische bedenkers begin 2015 haalden de Brusselaars over de streep om ook in deze stad een dergelijk project uit de grond te stampen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?