Mobiele keuken van start die werkt met voedseloverschotten

© Saskia Vanderstichele

De mobiele keuken Recup'Kitchen gaat met voedseloverschotten maaltijden klaarmaken die te koop zullen worden aangeboden in verschillende wijken in het noorden van Brussel. "We willen de bevolking alert maken op voedselverspilling en tegelijk het sociale weefsel versterken.”

De initatiefnemers van de caravankeuken Recup’Kitchen trokken zaterdag door Schaarbeek om er hun project voor te stellen. Met een grote bakfiets fietsten ze rond, om hun mobiele keuken voor te stellen aan het grote publiek.

De initiatiefnemers deelden wortelsoep en een pastinaakgerechtje uit aan passanten, meldt La Libre Belgique. Het eten was gemaakt van voedseloverschotten die diezelfde dag opgehaald waren op een markt in Dilbeek.

“In de caravan zullen we ook voedingswaren van Brusselse markten verwerken”, zegt Mathieu Simonson. Hij beheert de moestuin Latinis op de Josaphatsite, waar het idee ontstond. “Het gaat natuurlijk om overschotten die normaal gezien weggegooid zouden worden maar nog perfect bruikbaar zijn. Met de mobiele keuken willen we de bevolking bewust maken van voedselverspilling en tegelijk het sociale weefsel versterken. Want voeding is naast noodzakelijk voor het lichaam ook een manier om dingen te delen.”

Flexibele prijs
Recup’Kitchen zal vegetarische gerechten aanbieden. De prijs zal worden aangepast aan het budget van de koper.

“We willen het idee van gezond en kwaliteitsvol voedsel benadrukken”, zegt Simonson. “Alle voedingswaren die wij vandaag gebruikt hebben, zijn bio. Er is dus een manier om gezond en goedkoop te eten in Brussel.”

Om de mobiele keuken te financieren, heeft de groep initiatiefnemers een project gelanceerd op Growfunding.be. Tegen 5 februari willen ze zevenduizend euro inzamelen.

Dat geld is vooral bestemd om de caravan te kopen en hem met gebruik van duurzame materialen om te bouwen tot een keuken. Op dit moment staat de teller op 2.040 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?