Solidair Mobiel Wonen: woonunits in de Esseghemstraat in Jette
© SAAMO | Zo ziet de mobiele woonstudio eruit

Mobiele woonstudio’s voor daklozen verhuizen naar Koekelberg

HUB
© BRUZZ
30/11/2022
Updated: 30/11/2022 12.28u

De studio’s-op-wielen voor daklozen die SAAMO Brussel op een terrein in Jette construeerde, verhuizen in de loop van volgend jaar naar een leeg terrein in Koekelberg. Daar zullen ze voor het eerst bewoond worden.

SAAMO, het vroegere Samenlevingsopbouw, sloot hiervoor een contract van tijdelijke bezetting met de gemeente Koekelberg. Het perceel is gelegen op de hoek van de Wapenstilstandstraat en de Jetsesteenweg, vlak naast jeugdherberg Hello Hostel.

Daar moet een nieuwbouwproject verrijzen in het kader van het stadsvernieuwingscontract Rondom Simonis. Omdat het nog enkele jaren duurt voor de bouwwerkzaamheden kunnen beginnen, ging de gemeente ermee akkoord dat SAAMO er tijdelijk met zijn project Solidair Mobiel Wonen neerstrijkt. De mobiele woningen kunnen er drie jaar blijven staan.

SAAMO startte enkele jaren geleden met het project op een terrein in de Jetse Esseghemstraat, dat ook tijdelijk beschikbaar was. “Samen met BC Architecten, enkele architectuurstudenten van de KU Leuven en de vzw Casablanco hebben we vier mobiele units op trailer ontwikkeld, elk ruim 22 vierkante meter groot en bedoeld voor één persoon,” vertelt Gawein Lutin-Smet, bouwcoördinator van SAAMO.

Het project liep enige vertraging op door corona, maar ondertussen zijn de studio’s zo goed als klaar voor bewoning. In de loop van volgend jaar zullen ze overgebracht worden naar het terrein in Koekelberg, waar ze verder afgewerkt worden.

Thuisloze mannen

Oorspronkelijk was het de bedoeling om acht mobiele woningen te bouwen, maar doordat de materiaalprijzen gestegen zijn en er extra installatiekosten opdoken, is dat voor SAAMO budgettair niet haalbaar.

De toekomstige bewoners van de units zijn gekend. Enkele van hen hebben meegewerkt aan de bouw in Jette. “Het zijn allen thuisloze, alleenstaande mannen die nu tijdelijk in een woning in Anderlecht verblijven,” vertelt Geraldine Bruyneel, opbouwwerker bij SAAMO.

Zij zullen in Koekelberg zowel individueel als in groep begeleid worden. Bruyneel: “Wij willen dat ze versterkt uit het project komen en kunnen doorstromen naar een duurzame woonst.”

Omdat het de bedoeling is dat de bewoners participeren en samenleven, komt er ook een collectieve ruimte. Voorts zal de buurt bij het project betrokken worden.

SAAMO is niet de enige organisatie in het gewest die verplaatsbare woningen bouwt waar daklozen tijdelijk onderdak kunnen vinden. Zo plaatste de vzw Straatverplegers enkele kleine, mobiele wooneenheden op een leegstaand terrein in Vorst.

Een project Solidair Mobiel Wonen van Samenlevingsopbouw (SAMO) in de Esseghemstraat 4 in Jette
© Google/BRUZZ | De mobiele woningen werden ontwikkeld op een terrein in Jette

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Koekelberg, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie