Mobiliteitsschepen Ukkel: 'Sommige fietsers denken dat ze alles mogen'

© BRUZZ
30/04/2017

Schepen van Mobiliteit in Ukkel Eric Sax (MR) gaat niet in op een voorstel van Ecolo, dat vraagt om in het Wolvendaalpark fietspaden te voorzien. "Publieke parken zijn er voor wandelaars en kinderen en natuurliefhebbers, niet voor fietsers die hun rust komen verstoren", aldus Sax, die tegelijkertijd pleit voor een soort rijexamen voor fietsers. "Waarom moeten zij de wegcode niet kennen?"

Volgens gemeenteraadslid Perrine Ledan (Ecolo) is het perfect mogelijk om voor fietsers een plaats te voorzien in het Wolvendaalpark. "Er is een wegje in het park die nauwelijks gebruikt wordt door wandelaars. Met een beetje hoffelijkheid van eenieder zou dat probleemloos kunnen verlopen", zegt ze aan La Capitale.

Maar volgens Sax horen fietsers niet thuis in een park. In de Ukkelse gemeenteraad maakte hij van de gelegenheid gebruikt om "het gebrek aan respect van vele fietsers voor de wegcode" aan te klagen. "Sommige fietsers denken dat ze alles mogen. Waarom moeten fietsers de wegcode niet kennen? Ik ben voorstander van een apart rijbewijs voor fietsers, dat fietsers moeten behalen vooraleer ze de weg op mogen", aldus Sax.

Hij voegt eraan toe dat hij niet tegen fietsers is, "maar fietsen kan niet op gelijk welke plaats en gelijk welke manier". Hij verzet zich tegen fietspaden in één richtingsstraten, en wijst met de vinger naar gewestelijk mobiliteitsminister Smet. "Die fietspaden zijn er alleen maar om de ruimte voor auto's terug te dringen, om zo de automobilisten te ergeren en hen ertoe aan te zetten om de tram te nemen", zegt hij op zijn Facebookpagina.

"Fietsers worden gebruikt als menselijke obstakels om de vlotte doorstroming van het autoverkeer te verhinderen. Bestuurders raken geïrriteerd en het risico op ongelukken neemt toe", voegt hij eraan toe. "En eenmaal de fietser uitgestrekt en bebloed op de grond ligt omdat hij de wegcode niet heeft gerespecteerd, is het de bestuurder die gelyncht wordt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni