Moderne kunst naar Citroëngarage?

© lilas59

Een hardnekkig gerucht wil dat het nieuwe museum voor moderne en hedendaagse kunst een plek zal vinden in de Citroëngarage aan IJzer.

De geruchtenmolen draait op volle toeren rond de toekomstige locatie voor het museum van moderne en hedendaagse kunst. Het lijkt er daarbij op dat de Citroëngarage in poleposition ligt.

SP.A-politica Yamila Idrissi, die het dossier al een tijdje volgt, weet dat de regering in vergevorderde onderhandelingen zit met de Franse autobouwer.

De krant Le Soir bericht dit weekend dan weer dat de Brusselse regering een brief met een samenwerkingsovereenkomst naar de Parijse zetel van Citroën heeft gestuurd. De krant beroept zich op een niet nader genoemde bron dicht bij het dossier.

Bij Citroën houden ze de lippen stijf op elkaar, en ook de woordvoerder van minister-president Rudi Vervoort (PS), wil niets bevestigen. “We werken hard verder aan het dossier en houden verschillende pistes open”, zegt hij aan brusselnieuws.be.

Ook federaal minister van federale instellingen Philippe Courard (PS), die bevoegd is voor de collectie, heeft geen weet van een beslissing.

Vanderborght
De regering besliste vorig jaar in mei dat het nieuwe museum in de kanaalzone moet komen. In het museum zou de collectie moderne en hedendaagse kunst van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten een nieuw thuis krijgen. In juli vorig jaar zou de locatie bekend gemaakt worden, maar dat is dus nog niet gebeurd. Ondertussen werd beslist dat de collectie in afwachting naar het Vanderborghtgebouw in de Schildknaapstraat verhuist.

Naast de Citroëngarage is eerder ook de Ninoofsepoort naar voor geschoven als locatie voor het nieuwe museum. Dat zou volgens voorstanders de buurt kunnen doen opleven en veiliger maken. In het masterplan dat architect Xaveer De Geyter tekende voor de Ninoofsepoort is in elk geval plaats voor een (ondergronds) museum.

De meerderheidspartijen van de gemeente Molenbeek dienden in januari nog een motie in om aan Beliris en het Gewest te vragen het museum naar de Ninoofsepoort te brengen. Oppositiepartij PS vond echter dat het museum niet in de wijk zou passen, en PTB*PVDA vreesde voor gentrificatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?