Modeschool La Cambre start samenwerking met Japanse universiteit 

© Google Streetview

Vandaag is er in Tokio een samenwerkingsakkoord afgesloten tussen de Brusselse modeschool La Cambre, de Antwerpse Modeacademie en het Bunka Fashion College. Dat moet onder meer leiden tot het uitwisselen van studenten en lesgevers.

Het Belgische koningspaar is op staatsbezoek in Japan om 150 jaar diplomatieke betrekkingen tussen het keizerrijk en België te vieren. In aanwezigheid van Koningin Mathilde hebben Caroline Mierop van La Cambre en Maureen De Clercq van de Antwerpse Modeacademie vandaag hun handtekening gezet onder een vijf jaar lange samenwerking met het Bunka Fashion College. Het initiatief gaat uit van MAD Brussels, FFI en Awex.

Japanse nummer 1
Het partnership stelt uitwisselingen van studenten, docenten, materiaal en publicaties in het vooruitzicht en plant naast gezamenlijke onderzoeksprogramma's ook ontmoetingen tussen de scholen. Het Bunka Fashion College maakt deel uit van de Bunka Gakuen University, gesticht in 1923, en is de Japanse nummer 1 in het modeonderwijs.

Styliste Linda Van Waesberge woonde de plechtigheid bij en is enthousiast over de samenwerking. Die moet leiden tot een kruisbestuiving die voor alle partijen goed is. "Het is heel positief dat er nu echt bewust werk gemaakt wordt van wederzijdse uitwisselingen," zegt Van Waesberge tegen BRUZZ. "Van studenten, wat fantastisch is, maar ook van kennis en docenten."

Gigantische markt
België en Japan hebben elkaar veel te bieden, aldus Van Waesberge. "Zowel in La Cambre als in Antwerpen zijn er talloos veel Japanse studenten die speciaal naar België komen omdat wij echt goed zijn in modeonderricht. Maar omgekeerd is Japan natuurlijk een gigantische markt en een ongelooflijk inspirerende omgeving voor onze studenten om hier de finesses, de smaak en de werkprocedures te komen leren. Die zijn hier van een ongekende verfijning en een waanzinnige verbeelding."

Volgens Van Waesberge kunnen we ook wat onze stadskledij betreft nog wat leren van de Japanners. "Ze dragen hier alle mogelijke stijlen, maar zijn altijd creatiever en origineler dan eender waar. Het straatbeeld is fantastisch, dat is zo divers. Met al die heel opvallende jonge mensen waartussen al eens een geisha of een mooie oude man loopt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?