Eenvoudig Nederlands

Moet het speelgoedmuseum sluiten?

© Saskia Vanderstichele
| Het Speelgoedmuseum staat gezellig vol, overvol zelfs!

Het Speelgoedmuseum in Brussel moet misschien definitief sluiten. Het heeft een conflict met de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof) over subsidies. De Cocof is eigenaar van het gebouw en wil het renoveren of verkopen. Het museum krijgt ook geen subsidies meer van de Cocof.

Het Speelgoedmuseum in de Verenigingsstraat zit in een herenhuis dat eigendom is van de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof). Die wil het gebouw terug, om het te renoveren of te verkopen. Er is een juridisch conflict tussen de familie van André Raemdonck en de Cocof. André Raemdonck is de oprichter van het museum.

Bovendien krijgt het Speelgoedmuseum geen subsidies meer van de Cocof. De Cocof ziet het museum als een privécollectie, en niet als een museum. "Zonder subsidies moeten we sluiten en de speelgoedcollectie verspreiden", zegt Axelle Raemdonck van het Speelgoedmuseum. Het speelgoedmuseum ontvangt jaarlijks 25.000 bezoekers.

In de Verenigingsstraat kan het Speelgoedmuseum niet blijven, maar Raemdonck wil een nieuw gebouw vinden. "We zijn op zoek naar een gebouw van 800 vierkante meter in het centrum van de stad."

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?