Mogelijk beveiligingslek in CST-applicatie

© Belgaimage
| Na 18 maanden gedwongen sluiting door de coronamaatregelen mogen nachtclubs terug openen op vertoon van Covid Safe Ticket (CST) en identiteitskaart.

Bij het valideren en lezen van de Covid Safe Tickets via de CovidScan-applicatie is sprake van een mogelijk beveiligingslek. Dat meldt de Gegevensbeschermingsautoriteit, die zegt de zaak zeer ernstig te nemen 'gezien de bijzonder gevoelige aard van gezondheidsgegevens'. Het potentiële gegevenslek zou gevolgen hebben voor meer dan 39.000 mensen.

Het Covid Safe Ticket is het gezondheidsbewijs waarmee mensen kunnen aantonen dat ze gevaccineerd, immuun of COVID-19 negatief zijn om vervolgens toegang te krijgen tot bepaalde evenementen.

Het wordt rechtstreeks via de CovidScan-applicatie gelezen en gevalideerd, die, in het geval van gevaccineerde personen, vóór de validering van het ticket controleert of de gevaccineerde persoon niet onlangs een positieve PCR-test aflegde. Deze verificatie zou gebeuren aan de hand van een gecodeerde lijst.

Volgens de Gegevensbeschermingsautoriteit werd er in deze fase van het scanproces door een burger een potentiële beveiligingsfout opgemerkt, luidt het woensdag in een persbericht.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?