Molenbeek boycot bedrijven die mensenrechten schenden

© Belga
27/04/2017

De gemeenteraad van Sint-Jans-Molenbeek heeft woensdagavond met een grote meerderheid een motie goedgekeurd die ervoor moet zorgen dat de mensenrechten en het internationaal recht worden gerespecteerd bij openbare aanbestedingen.

De gemeenteraad keurde in 2015 al een motie goed om geen beroep meer te doen op bedrijven die het internationaal recht niet respecteren, zoals die bedrijven die de bezetting van de Palestijnse gebieden door Israël ondersteunen. Er werd vervolgens een werkgroep opgesteld die de tekst moest uitwerken. Woensdag heeft de gemeenteraad beslist dat de motie juridisch gezien voldoende was en heeft ze de motie bindend gemaakt.

De eerste openbare aanbestedingen die op basis van het nieuwe reglement werden aangenomen, zullen in juni worden goedgekeurd. Door de motie zal in het reglement rond de openbare aanbestedingen een uitsluitingsclausule toegevoegd worden voor kandidaten of onderaannemers die een ernstige professionele fout maken, met name het bijdragen aan activiteiten die de de mensenrechten of het internationaal recht schenden. Indien hij de nodige maatregelen neemt, kan de kandidaat wel nog gekozen worden.

Samenwerking met G4S in gedrang
PVDA-gemeenteraadslid Dirk De Block hoopt dat de motie andere gemeenten en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zal inspireren. "Steeds vaker dienen de openbare aanbestedingen als hefboom voor een ethisch, duurzaam, ecologisch en sociaal beleid. Hier voegen we daar nog de mensenrechten aan toe", zegt hij.

De Block noemt het beveiligingsbedrijf G4S als voorbeeld, dat door de gemeente werd aangenomen om het geld van de parkeermeters op te halen, terwijl het betrokken was bij de Palestijnse bezetting. Door de motie zou de gemeente de samenwerking met G4S kunnen stopzetten als het bedrijf zich niet schikt naar die normen.

Een dertigtal pro-Palestijnse militanten en leden van de Palestijnse gemeenschap woonden de zitting van de gemeenteraad bij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni