Molenbeek krijgt boksclub met cafetaria en crèche

© Bogdan & Van Broeck

In Sint-Jans-Molenbeek is de bouw begonnen van Truss, een opvallend multifunctioneel project. Langs het Kanaal, aan de Koolmijnenkaai, komt een gebouw met een sporthal, boksclub en cafetaria, maar ook een crèche en een woning. Het project is ontworpen door de Belgische toparchitecten Bogdan & Van Broeck.

Truss is het modelproject van het wijkcontract Leopold II in Molenbeek, het is een collectieve voorziening. De combinatie van functies is atypisch: een boksclub, crèche en cafetaria zullen het gebouw gaan delen. Op het onderste niveau van het gebouw, half onder de grond, komt ook een grote polyvalente sportzaal. Om al die functies goed te kunnen laten functioneren in een gebouw zit Truss ingenieus ineen.

De verschillende functies worden verbonden door een nieuwe galerij, een soort van inkomhal. Wie door de nieuwe galerij loopt zal kunnen binnenkijken in de sportzaal, door grote ramen in een bogenrij. Dat is handig als er bij wedstrijden veel volk verwacht wordt. Hoe dat eruit zal zien zie je op de foto's hieronder.

(Lees verder onder de afbeeldingen)

Truss - Bogdan & Van Broeck
© Bogdan & Van Broeck
truss - sportzaal
© Bogdan & Van Broeck

Kleine Zenne
Die galerij is meteen ook een nieuwe verbinding tussen de Koolmijnenkaai en de Werkhuizenstraat aan de andere kant van het gebouw. Voetgangers hoeven zo geen omweg te maken langs het drukke Saincteletteplein. In de toekomst zal de achterkant van het gebouw deel worden van de Zennetuin, een park dat achter de gebouwen loopt tussen het Saincteletteplein en de Koolmijngraversstraat.

Een deel van dat park op de oude bedding van de Kleine Zenne bestaat al, recent kocht het Brussels Gewest nog een stuk grond om het park uit te breiden (het Gewest heeft een voorkooprecht in de wijk en mag dus als eerste terreinen of gebouwen kopen). Door Truss komt de voltooiing van dat park nog een stuk dichterbij.

Vakwerk

truss - vakwerken
© Bogdan & Van Broeck
Boven de sportzaal ligt een patio of binnenplein met daarrond de cafetaria, de polyvalente zaal en de bokszaal. Bovenop die verdieping zijn dan weer vier vakwerken geplaatst die de hogere verdiepingen moeten dragen ('truss' in het Engels, wat meteen ook de naam van het project verklaart, zie afbeelding). Tussen die vakwerken zitten de woning en het kinderdagverblijf. De bovenverdieping biedt hen de privacy die ze nodig hebben.

De werken voor het bouwproject zijn recent begonnen, het industrieel gebouw dat vroeger op de site stond is afgebroken. Truss moet in de lente van 2019 helemaal klaar zijn. Het krijgt binnenkort ook een opvallende buur: de banale meubelwinkel aan het Saincteletteplein wordt vervangen door een woontorentje. In juni wordt beslist welke architecten die toren mogen ontwerpen. Op onderstaande foto zie je hoe de buurt er vandaag uitziet.

truss - luchtfoto
© Google Earth
truss - isometrie
© Bogdan & Van Broeck

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?