© Google Street view

Molenbeek loopt 1 miljoen euro subsidies mis door administratieve fouten

FVDE
© BRUZZ
14/07/2016

De gemeente Molenbeek zag bijna een miljoen euro aan subsidies aan haar neus voorbijgaan vanwege administratieve fouten in het dossier. Het geld had moeten dienen voor de heraanleg van twee straten en een plein. Bevoegd schepen Gypers verdedigt zich en schiet op de vorige legislatuur en de gewestelijke administratie: ‘Het Gewest speelt partijpolitieke spelletjes’

Eind 2015 vroeg Molenbeek voor twee projecten subsidies aan: voor de heraanleg van de Mirtenlaan, en voor de heraanleg van het Jef Mennekensplein en een stuk van de De Koninckstraat. Voor beide projecten vroeg Molenbeek respectievelijk 550.000 euro en 400.000 euro aan subsidies aan bij het Brussels Gewest. In december kreeg de gemeente voor beide aanvragen een negatief antwoord in de bus. Een resem aan administratieve fouten in het subsidiedossier liggen aan de basis voor die weigering.

Gemeenteraadslid in Molenbeek Jef Van Damme (SP.A) ontdekte de fouten en is er niet over te spreken. “De gemeente loopt 1 miljoen euro mis door administratieve fouten die men makkelijk had kunnen vermijden en corrigeren,” aldus Van Damme.

Schepen van Openbare Werken Jan Gypers (Open VLD) bevestigt de misgelopen subsidies, en legt het probleem bij de administratie van het Gewest: “Al sinds het begin van deze legislatuur komen we niet overeen met de ambtenaar die onze dossiers behandelt”, klinkt het boos. “Dossiers worden steevast geweigerd op basis van details. En in plaats van het ons op tijd te melden, zodat we daar wat aan kunnen doen, wachten ze tot de termijn van 40 dagen verstreken is, weigeren ze het dossier en kunnen we niets meer doen.”

Financiële voogdij
De weigering is een probleem voor Molenbeek, dat het financieel al niet breed heeft. De gemeente staat bovendien onder financiële voogdij van het Brussels Gewest: het Gewest moet elke uitgave van de gemeente goedkeuren. Mede daarom wordt het project voor het Jef Mennekensplein en de De Koninckstraat geschrapt.

De heraanleg van de Mirtenlaan gaat wel door, “wegens de heel slechte staat van de Mirtenlaan en de hoogdringendheid van het project”. Om de volledige heraanleg te betalen, zal Molenbeek een kleine 2,3 miljoen lenen via een leningfonds.

Van Damme is niet te spreken over die uiteindelijke oplossing: “Om te beginnen moet de gemeente nu de heraanleg van de Mirtenlaan uit eigen zak betalen, wat heel veel geld is voor een gemeente in financiële problemen. Bovendien is de afgelaste heraanleg van het Jef Mennekensplein en de De Koninckstraat een groot probleem, want ook daar waren de werkzaamheden erg dringend”, aldus het gemeenteraadslid.

Maar volgens Gypers vallen de gevolgen nogal mee: “we moesten sowieso bij beide projecten ook zelf investeren, omdat de subsidie maar 60% van het totaalbedrag omvat. Door één project te laten vallen, blijft het bedrag dat de gemeente zelf moet ophoesten beperkt.” De heraanleg van het Jef Mennekensplein wordt met twee jaar uitgesteld. “We moesten één van de twee projecten uitkiezen, en een meerderheid van het schepencollège heeft voor de Mirtenlaan gekozen.”

‘Dictatuur van de administratie’
Gypers verdenkt de gewestelijke administratie ervan partijpolitieke spelletjes te spelen: “Onder het beleid van Philippe Moureaux (PS) was er nooit een probleem. Sinds er een nieuwe coalitie is, zonder de PS, worden we altijd tegengewerkt wanneer we moeten samenwerken met het Gewest. Dit is een dictatuur van de administratie.” Hij is niet van plan het hierbij te laten: “Ik heb aan burgemeester Françoise Schepmans (MR) gevraagd om bij het Gewest een andere bevoegde ambtenaar te vragen, en om te bekijken of we klacht kunnen indienen tegen de administratie.”

De gemeente heeft volgens Gypers al een en ander ondernomen om de problemen op te lossen: “We hebben op onze administratie al mensen intern verschoven, zodat andere mensen zich met deze dossiers kunnen bezighouden. Maar de problemen blijven dezelfde, waaruit ik concludeer dat het probleem niet zozeer bij onze administratie ligt.” Volgens Gypers weegt de heisa ook op de ambtenaren: “Mensen staan wenend in mijn bureau omdat er weeral een dossier is misgelopen. Sommigen durven zelfs geen nieuw dossier meer in te dienen.”

De problemen hebben meestal te maken met taalkwesties: stukken van dossiers zijn niet of onzorgvuldig vertaald, en dat is in strijd met de taalwetten. Dat probleem erkent Gypers. “Maar wij hebben nauwelijks Nederlandstalige ambtenaren, en er is niet zoveel budget om extra vertalers aan te nemen, ook al omdat we onder voogdij staan.”

Van Damme legt de verantwoordelijkheid voor het mislukken bij Gypers: “Recent heeft hij zijn bevoegdheid van Mobiliteit teruggegeven om zich meer op Openbare Werken te concentreren, maar ook daarin schiet hij tekort.” De schepen zelf eindigt met een nieuwe sneer naar de vorige legislatuur: “In de tijd van Moureaux stelde zo’n probleem als dit zich niet: dan opende men gewoon de gemeentekassa om toch gewoon de twee projecten te kunnen uitvoeren. Maar nu gaat dat niet, want er staat een controleur naast die over onze schouder meekijkt. En dat is een rechtstreeks gevolg van het vorige gemeentebestuur”, aldus Gypers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni