Molenbeek wil moestuinen in elke wijk

© brusselnieuws.be
05/03/2013
De nieuwe meerderheid in Molenbeek werkt aan een plan om in iedere wijk moestuinen aan te leggen. De gemeente wil zo de contacten tussen haar inwoners bevorderen en de mensen bewuster doen omspringen met voedsel.

Het moestuinplan staat in het beleidsakkoord van de nieuwe meerderheid. De gemeente maakt momenteel een inventaris op van mogelijke plaatsen die geschikt zijn voor de moestuinen onder te brengen. In de eerste plaats kijkt het bestuur uit naar binnenpleintjes waar tuinen van verschillende woningen samenkomen.

Ook platte daken van openbare gebouwen behoren tot de mogelijkheden. "Het doel van het nieuwe bestuur is elke wijk te voorzien van zo'n gemeenschappelijke moestuin", legt schepen van Duurzame Ontwikkeling Annalisa Gadaleta (Groen) uit aan brusselnieuws.be.

Doelstellingen
Met dit project heeft het bestuur twee doelstellingen. De gemeente wil in de eerste plaats haar ecologische voetafdruk verminderen.

"De bedoelign is om de inwoners bewuster te doen leven en omspringen met voeding", zegt Gadaleta. "De mensen moeten leren beseffen welke afstand het voedsel aflegt voor het op hun bord belandt."

De gemeente Molenbeek wil ook het sociaal contact tussen de inwoners bevorderen. Volgens Gadaleta zullen ook kansarme gezinnen kunnen profiteren van dit project. "Ze zullen nu zelf, zij het op kleine schaal, kunnen instaan voor de productie van hun eigen groenten in plaats van zich er blauw aan te betalen in de winkel."

Scholen
De gemeente denkt ook aan scholen om het project op te starten. In de Nederlandstalige gemeenschapschool 'De Toverfluit' heeft men bijvoorbeeld al zo'n moestuin liggen. "De bedoeling is dat iedere school over zo'n moestuin zal kunnen beschikken."

"We leggen daarbij vooral de focus op basisscholen om daar de kinderen al meer bewust te maken van het proces dat voedsel doormaakt voor het kan opgegeten worden", zegt Gadaleta.

Eens er een beslissing is genomen over het plaatsen van de tuinen, zal de gemeente zelf instaan voor de aanleg ervan. Ook de nodige apparatuur zal worden aangekocht. "Maar het is niet de bedoeling dat de gemeente de moestuin zal blijven onderhouden", aldus Gadaleta. "De gebruikers zullen er nadien zelf zorg voor moeten dragen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni