Molenbeekse cafés moeten buiten asbak plaatsen

© .Jocelyn., via Flickr.
| Cafés en restaurants in Sint-Jans-Molenbeek moeten in de toekomst een gemeentelijke asbak buiten plaatsen.

In de toekomst zullen alle Molenbeekse cafés en restaurants verplicht zijn buiten een asbak te plaatsen. Dat moet een model van de gemeente zijn, mét logo. Een klein asbakje op de vensterbank volstaat dus niet.

Alle Molenbeekse cafés, restaurants, en vzw's die drank of eten aanbieden zullen in de toekomst verplicht zijn om buiten een asbak te plaatsen. De maatregel komt er op initiatief van Molenbeeks oppositielid Dirk Berckmans (Gemeentebelangen), en werd donderdagavond unaniem aanvaard door de gemeenteraad.

"Wanneer ik door Molenbeek wandel, merk ik dat de stoep rond cafés en restaurants vaak vol ligt met sigarettenpeuken," zegt Berckmans aan BRUZZ. "Dat is toch geen zicht. Door elke zaak te verplichten een asbak te plaatsen, dragen we bij aan de netheid van de stad."

Concreet zal de gemeente twee modellen asbak aanbieden aan lokale horecazaken. Bedoeling is dat die niet te veel plaats innemen, en dat het onmogelijk is de asbakken te stelen. Handelaars zullen de asbakken bij de gemeente aan een voordelig tarief kunnen kopen, en zullen daarvoor mogelijk op een subsidie kunnen rekenen. Op elke asbak zal ook het logo van de gemeente prijken.

Boete

Volgens Berckmans is het de bedoeling dat alle cafés en restaurants op termijn een gemeentelijke asbak kopen en plaatsen. Een klein asbakje op de vensterbank volstaat dus niet. Handelaars die niet aan de regelgeving voldoen, riskeren een boete van 140 euro.

Wanneer de Molenbeekse asbakken precies beschikbaar zullen zijn, is nog niet gekend. Berckmans hoopt dat de eerste asbakken er nog in 2018 komen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?