Still uit de bewuste video.

Molenbeekse imam Toujgani riep op tot ‘verbranden van zionisten’

TRO
09/01/2019

Aan de vooravond van het proces over de aanslag tegen het Joods Museum, is een oude video van de Molenbeekse imam Mohamed Toujgani opgedoken. Hij roept daarin op tot het ‘verbranden van zionisten’. De man is intussen voorzitter van de Liga van imams van België.

De video, die nog altijd beschikbaar is op Youtube, dateert van 2009. Toujgani trekt er in het Arabisch van leer tegen de joden en neemt het op voor de Palestijnen: "Maak dat het bloed van de martelaars een wapen wordt onder de voeten van de onderdrukker en maak dat dat bloed een laaiend vuur wordt dat hen verbrandt en een wind die hen kwelt."

De Liga tegen Antisemitisme werd op het bestaan ervan geattendeerd, waarna ze aan de bel trok. “We waren geschokt over de boodschap”, aldus voorzitter Joël Rubinfeld. “Deze imam is een belangrijk man in Brussel. Hiertegen moet worden opgetreden.”

Niet aangesloten

Toujgani is imam in de Al-Khalilmoskee in Molenbeek, een van de grootste moskeeën van het land. Hij is sinds 26 mei 2016 ook voorzitter van de Belgische Liga van Imams, een vzw met zetel op de Gentsesteenweg in Molenbeek.De moskee waar hij preekt en de Liga van imams zijn niet aangesloten bij de Moslimexecutieve en heeft nauwe banden met de salafistische Grote Moskee. De moskee zou gefinancierd worden door het Saoedische regime en Toujgani zelf, die hier al ruim veertig jaar woont. Toch spreekt hij Nederlands noch Frans.

De laatste jaren nam hij naar de buitenwereld toe wel openlijk afstand van het jihadisme.

"Hij speelt met de naïviteit"

Rubinfeld heeft geen contact opgenomen met Toujgani of de Al-Khalilmoskee. “We hebben genoeg gezien, ik ben gewend aan mensen die praten met twee monden. In het Frans zeggen ze het een en daarna in het Arabisch het ander.” In een verandering van zijn opvatting sinds 2009 gelooft Rubinfeld niet. “Dit is geen jongen van 20 die een vergissing gemaakt heeft. Hij speelt met de naïviteit van de Belgen en is een bedreiging.”

Maar waarom dan die bedreiging opnieuw onder de aandacht brengen, als deze video al in 2009 opgenomen werd en sinds 2014 op Youtube staat? “Met de rechtszaak over de aanslag in het Joods Museum, is antisemitisme zeer actueel. Vergis je bovendien niet, deze video was al duizenden keren bekeken. Bovendien is dit een zeer belangrijk man in Brussel. We vonden het noodzakelijk om ons over deze video uit te spreken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie