annalisa gadaleta

Molenbeekse vrouwen in Rotterdam: 'Er zijn wel degelijk problemen'

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
25/02/2016

Ze zijn op zoek naar antwoorden over hun gemeente na de aanslagen in Parijs. En over hoe samen te leven. Tezamen met Molenbeeks schepen Annalisa Gadaleta (Groen) bezochten enkele Molenbeekse moslimvrouwen Rotterdam, waar integratie en radicaliseringsaanpak veel verder staan.

“Ik ben aan het radicaliseren,” zegt islamleerkracht Malika Aberhan met een kwinkslag. Zij geeft les in Anderlecht en is opvoedster bij het Molenbeekse gemeenschapscentrum De Vaartkapoen. Tezamen met Annalisa Gadaleta is zij op bezoek bij het Rotterdamse emancipatiecentrum Dona Daria. Gespreksonderwerpen: de hoofddoek, de integratieproblemen en de islamofobie die zij ondervinden in de samenleving.

Wilders
“In Nederland is het veel minder een probleem om een hoofddoek te dragen,” zegt Rhariba Tlagui van Dona Daria. “Het debat is hier veel opener, maar ook harder. We hebben Geert Wilders die ons niet mag. Nou, ik wil wel met hem praten. Laten we vooral allemaal blijven zeggen wat we denken. Ik weet dat je haat met liefde moet beantwoorden.”

De ontmoeting komt er vanuit het verlangen van de Molenbeekse vrouwen om antwoorden te vinden voor samenlevingsproblemen. “Na Parijs merkte ik de drang om te zoeken,” zegt Annalisa Gadaleta. “We hebben de koppen bij elkaar gestoken en zijn naar Rotterdam getrokken, waar de socialistische burgemeester van Marokkaanse origine Ahmed Aboutaleb er goed in slaagt om mensen te laten samenleven.”

Sleutelfiguren
Aboutaleb doet dat met een totaalaanpak rond veiligheid, en dankzij zogenaamde ‘sleutelfiguren’: een groot kostbaar netwerk van mensen van gemeentediensten en vrijwilligers die de stad intrekken om te dialogeren, te discussiëren en waar nodig problemen te melden en op te lossen. Er is preventie, maar er is ook repressie. Aboutaleb lacht niet met onveiligheid. Die aanpak lijkt te werken: de criminaliteitscijfers zijn sinds het bestuur van de socialist gedaald, en er zijn maar 30 radicaliseringsdossiers in groot-Rotterdam (1,1 miljoen inwoners). In Molenbeek zijn dat er meer dan 100 voor 95.000 inwoners.

Middelen
“Het geheim? In Rotterdam zijn er vooral veel meer middelen voorradig, en werken de nationale overheid, de lokale overheid en alle verenigingen en instanties heel goed samen. Helemaal anders dan in Brussel,” zegt Gadaleta, “waar iedereen zijn eigen plan heeft.”

De schepen laat niet na duidelijk te zeggen dat er in Molenbeek erg veel problemen zijn, en dat een totaalaanpak zoals in heel het Brussels gewest zich opdringt. “Jan Jambon kan als binnenlandminister niet verweten worden dat hij zijn werk niet doet,” zegt Gadaleta.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni