Molenbekenaars over Jeruzalem: ‘Trump wil oorlog ontketenen’

Een uitspraak van de Amerikaanse president over het Midden-Oosten heeft ook zijn effect in Brussel. Dat president Trump de verdeelde stad Jeruzalem de Israëlische hoofdstad noemt, leidt tot geschokte reacties in Molenbeek. De inwoners maken zich zorgen over het lot van de Palestijnse inwoners van Oost-Jeruzalem. En ze vermoeden ook eigenbelang bij Trump: "De VS verkopen wapens aan de Israëli’s."

Op deze druilerige donderdag verlangen voorbijgangers op de Molenbeekse Gemeenteplaats allemaal naar een warmere plek, ook de marktkramers haasten zich met opkramen. Maar dat de Amerikaanse president Donald Trump daags tevoren Jeruzalem de hoofdstad van Israël heeft genoemd, weet iedereen hier op het plein. De meesten willen zelfs regen en wind trotseren om erover te praten.

Sinds de bezetting in 1967 stellen de VN vast dat Israël in de ingenomen Palestijnse gebieden, en dan vooral om Jeruzalem heen, nederzettingen blijft bijbouwen. Sinds een paar jaar rijdt er ook een tram vanuit de stad naar die voorsteden. De Palestijnen daarentegen worden zo veel mogelijk ontmoedigd in Jeruzalem te (blijven) wonen.

Die situatie is in Molenbeek geen ver-van-mijn-bedshow. Integendeel, ze wordt op de voet gevolgd. Wat we er zelf van vinden, kaatsen veel voorbijgangers de bal terug. En of ze BRUZZ als onderdeel van ‘de media’ wel kunnen vertrouwen.

'Alleen maar Johnny Hallyday'

“Niemand trekt zich iets aan van het lot van de Palestijnen. In de media hebben ze het vandaag alleen maar over Johnny Hallyday”, zegt Houda verontwaardigd. De jonge twintiger is samen met haar eeneiige tweelingzus Ikram – in identiek dezelfde hoofddoek – en vriendinnen Yasmina en Imen op stap. “Het gaat alleen maar over landen die de journalisten interessant vinden.”

Via sociale media als Snapchat, Facebook en Twitter raakten de vier vriendinnen op de hoogte over Trumps redevoering over Jeruzalem.

“We hebben zijn speech allemaal gezien, en we zijn net als al onze vrienden volledig tegen”, zegt Yasmina. “Dit is pure diefstal.” Houda: “Maar ja, Trump levert munitie aan de Israëli’s, net zoals in Syrië.”

Het lijkt een veel gedeelde, vaak net iets omfloerster meegedeelde mening. “Waarom bemoeit Trump zich met de situatie in Jeruzalem? Ik vraag me vooral af wat zijn achterliggende bedoelingen zijn”, zegt Chaymae Rouane (23), die samen met haar tante passeert. “Zegt hij dit om wapens te kunnen verkopen aan de Israëli’s? Dat hij Jeruzalem aan de joden toewijst is een belediging voor alle moslims, en zelfs ook voor de christenen."

"Ik blijf niet in het verleden hangen: ideaal gezien komen de Israëli’s en de Palestijnen samen tot een overeenkomst over Jeruzalem. We zijn uiteindelijk allemaal mensen, en elke dode is er een te veel", zegt Chaymae. "Ik verzet me trouwens even fel tegen Daesh (IS, red.), die in de naam van ons geloof mensen vermoordt op plekken als Syrië en Somalië.”

Algerijnse dadels

Abdel Aroua en Fouad Radjim, in gedistingeerde jassen, hebben wat minder haast dan de gemiddelde passant. De Franse handelaars zijn in Molenbeek op prospectie om af te tasten of er vraag is naar hun koopwaar, Algerijnse dadels. Die verkopen ze thuis trouwens even goed en graag aan joodse klanten, benadrukken ze.

“Trump kan er niets aan doen dat hij zo dom is”, zegt Abdel. “Hij is een marionet van de echte machthebbers achter hem.” Zoals zijn schoonzoon Jared Kushner, zegt Fouad. “Die is volledig op de hand van de Israëli’s en heeft dit plan bedacht. Maar ter plekke zal het niets veranderen. Hoofdstad van wat? De staat Israël bestaat niet en heeft dus ook geen hoofdstad.”

Amel (33), die een winkel uitbaat van stoffen en huishoudspullen, kreeg deze ochtend wel wat gechoqueerde klanten over de vloer. "Vooral oudere mensen, omdat geen enkele Amerikaanse president ooit zo ver is gegaan. Trump heeft ook aangekondigd de ambassade te zullen verplaatsen, terwijl de Amerikanen al tientallen jaren elke zes maanden de huidige situatie verlengen en de ambassade in Tel Aviv houden."

Maar Amel zelf is ervan overtuigd dat de Arabische staten in opstand zullen komen. "Voor mij kan Trump tekenen wat hij wil, maar dat betekent nog niet dat Jeruzalem de Israëlische hoofdstad wordt. Jeruzalem ligt in Palestina, en behoort toe aan de Palestijnen. De Amerikaanse president zou zich beter met de problemen in zijn eigen land bezighouden.”

'EU-landen hebben goed gereageerd'

Bij barbier Angadi in de Graaf van Vlaanderenstraat is buurtbewoner Jamal net binnengewipt om een praatje te slaan met de eigenaar. Van de vijf mannen in de zaak is hij degene die spontaan, en bedachtzaam, het woord neemt. De vijftiger ziet het somber in: “Die domme Trump hitst de gemoederen op in het Midden-Oosten. Hij is uit op oorlog en daagt de hele wereld uit."

"Natuurlijk leven wij mee met de Palestijnen. Dat zijn ook Arabieren en moslims. Bovendien is onze koning Mohammed VI voorzitter van het Al Quds-comité ('Al Quds' is de Arabische naam voor Jeruzalem, letterlijk betekent het De Heilige, red.). Dat comité van Arabische landen observeert de toestand in Jeruzalem en probeert de stad te bevrijden."

De Israëli’s moeten samen met de Palestijnen een oplossing vinden, denkt Jamal zelf. "De EU-landen hebben goed gereageerd op Trumps uitspraken", vindt hij. "Ik heb president Macron gehoord, buitenlandminister Didier Reynders, de Duitsers en de Britten. Ze benadrukten het belang van een tweestatenoplossing.”

Een fel contrast met Donald Trump. Zoals de Amerikaanse president nu bezig is, ontketent hij terreur volgens Jamal. “Ik maak me zorgen. Deze uitspraken gaan wereldwijd tot terrorisme leiden. Terwijl de islam net een religie is van tolerantie en vrede. Wij zijn tegen elk extremisme.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?