Molenbekenaren klagen over voetgangersbrug Beekkant: 'Een catastrofe'

© google

In Molenbeek trekken burgers aan de alarmbel over de loopbrug bij metrostation Beekkant. De belangrijke oversteekplaats daar is een half jaar gesloten geweest voor werkzaamheden, maar niet met het gewenste resultaat. Inwoner Soufiane vreest dat kinderen en mensen met een beperkte mobiliteit de brug niet veilig kunnen gebruiken, en klaagt ook het vuilnis aan.

De voetgangersbrug bij Beekkant is een belangrijke doorgang voor veel Molenbekenaren. Hij verbindt het metrostation aan de ene kant van de treinsporen met de Vandenpeereboomstraat aan de overzijde. Het is de enige mogelijke oversteek voor voetgangers die niet willen omlopen via het Ossegemstation of het Weststation.

De brug is ruim een half jaar gesloten geweest vanwege werkzaamheden. Volgens een bezorgde burger in de Facebookgroep ‘On ne lâchera pas les politiciens à Molenbeek après les élections’ leverde dat niet het gewenste resultaat op.

De brug werd in oktober vorig jaar gesloten omdat Brussel Mobiliteit de roltrappen moest vervangen. Die klus zou oorspronkelijk in drie maanden worden geklaard, maar de werkzaamheden vergden meer tijd dan voorzien. “De schuine delen van de brug boven de metro- en treinsporen moesten gedemonteerd worden aan beide kanten,” zegt Brussel Mobiliteit-woordvoerder Inge Paemen. “Tijdens die actie bleek dat de structuur volledig verroest was en dat die delen dus niet gewoon teruggezet konden worden.”

Wel veilig
Op dit moment zijn de schuine zijdes bij de ingangen van de brug dus niet overkapt. Daardoor staat er een klein plasje water onderaan de trap. “Voor personen met een beperkte mobiliteit wordt het daar erg glad en dus gevaarlijk,” klinkt het in de Facebookgroep. Ook de roestige tijdelijke constructie zou voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen voor kinderen, die zich eraan kunnen bezeren.  

De brug heropende in april, zodat de belangrijke doorgang weer beschikbaar zou zijn. Hoewel de brug nog niet helemaal af is (er is geen andere afscheiding dan de roestige constructie) wil dat volgens Paemen niet zeggen dat de brug onveilig is. “Na een grondige analyse van de loopbrug door het externe studiebureau Seco werd beslist dat de brug veilig gebruikt kon worden,” zegt ze.

Lapmiddelen
Nog zeker deze legislatuur volgen kleine opknapwerkzaamheden, klinkt het op het kabinet van Pascal Smet (SP.A), de verantwoordelijke minister. Het plexiglas, de vloer en de relingen worden nog onder handen genomen. Een exactere timing van die werkzaamheden is nog niet bekend.

De plexiglazen tunnelbrug is al langer een doorn in het oog van Molenbekenaren. “De brug is een catastrofe,” tweette Redouane Asaadi, PS’er uit Molenbeek, vorig jaar. “Het stinkt er, en je waant je in een oven.” 

Gemeenteraadslid in Molenbeek en Brussels parlementslid Jef Van Damme (SP.A) zal binnenkort in het parlement vragen naar de recentste renovatieplannen. Een grondige renovatie van de 'tunnel' zit volgens hem al lang in de pijplijn. Hij noemt de recente werkzaamheden 'lapmiddelen'.

"Op langere termijn volgt een grondige herbestemming van het gebied,” geeft kabinetswoordvoerder Mathias Dobbels nog mee. Het terrein wordt via het stadsvernieuwingscontract Weststation-Beekkant onder handen genomen. Of de tunnel dan zal worden vervangen of grondiger gerenoveerd, is nog niet bekend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?