Beklad monument

| Het monument was twee jaar geleden ook al eens mikpunt van vandalen (archieffoto).

Monument ter nagedachtenis aan Aramese genocide beklad

AB
29/08/2023

Onbekenden hebben het monument ter nagedachtenis aan de Aramese genocide in Jette beklad, zo werd zondag ontdekt door de Fédération des Araméens de Belgique.

De daders hebben het monument zo beschilderd dat de woorden ‘genocide’ en het getal ‘500.000’ onleesbaar zijn geworden, meldt de organisatie in een persbericht. De gedenksteen werd acht jaar geleden geplaatst ter nagedachtenis aan de ruim 500.000 Arameeërs die in 1915 zijn gedood ten tijde van het Ottomaanse rijk.

De Aramese federatie noemt de bekladding “een gruwelijke daad” en zegt “diep bedroefd” te zijn. “De steen vertegenwoordigt veel meer dan alleen een monument. Het belichaamt de herinneringen, emoties en lessen die we moeten bewaren voor toekomstige generaties, ongeacht hun afkomst of religie.”

Belang van de herinnering

Verder benadrukt de organisatie het belang van de gedenksteen. “Het bewaren van de herinnering aan deze tragedie is een burgerplicht die we moeten respecteren, anders zal de geschiedenis zich blijven herhalen.”

Wie achter het vandalisme zit, is vooralsnog niet bekend. De gemeente Jette zou maandag al actie hebben ondernomen om het monument schoon te maken. Het is niet de eerste keer dat vandalen het op de gedenksteen hebben gemunt. Dat gebeurde ook al eens vorig jaar en twee jaar geleden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Aramese genocide , beschermd monument , vandalisme , Jette , oorlog

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni