Grote Moskee Brussel Jubelpark

| Grote Moskee

Moslimexecutieve ontkent eentalig Arabische preek Grote Moskee

KVDP
© BRUZZ
08/04/2019

Zondag beweerde de Antwerpse imam Nordine Taouil dat een Nederlands- en Fransonkundige imam met banden met Saudi-Arabië het laatste vrijdaggebed heeft geleid. Dat ontkent de Moslimexecutieve nu in een persbericht.

Sinds 1 april wordt de Grote Moskee in het Jubelpark niet meer uitgebaat door de Saudi's. Met het Islamitisch Cultureel Centrum van België stonden zij in voor het beheer van de moskee sinds haar oprichting. Maar in de parlementaire commissie rond de aanslagen in Brussel en Zaventem kwamen zij onder vuur te liggen en werd beslist om het beheer van de moskee tijdelijk over te laten aan de Moslimexecutieve.

Volgens de Antwerpse imam Nordine Taouil, die de grote moskee graag zelf zou uitbaten, is er weinig veranderd sinds het vertrek van de Saudi's. Het eerste vrijdaggebed sinds de Moslimexecutieve de moskee beheert, zou geleid zijn door een erkende imam die afgestudeerd is aan de islamitische universiteit van Medina, enkel Arabisch spreekt en betaald wordt door het Saoedische ministerie van islamitische zaken.

Moslimexecutieve ontkent

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) sprak van een 'beginnersfout'. In een persbericht reageert de Moslimexecutieve voor het eerst op de heisa. Het ontkent dat een Nederlands- en Fransonkundige imam het vrijdaggebed geleid heeft.

"Twee erkende imams hebben de vrijdagpreek van 5 april geven, in het Frans en in het Arabisch, de liturgische taal van de islam", zegt voorzitter Mehmet Üstün in een persbericht. "Alle imams van erkende moskeeën moeten minstens een landstaal kennen."

De Moslimexecutieve herhaalt dat het een "islam met democratische, Europese waarden wil ontwikkelen" dat haar thuisbasis in de Grote Moskee moet vinden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Grote Moskee, Islam, Moslimexecutieve

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni