© IIOC

Moslims moeten Suikerfeest ook dit jaar in beperkte kring vieren

FDK
© BRUZZ
13/05/2021

Het Suikerfeest, of 'Eid Al Fitr’, vieren Belgische moslims dit jaar op donderdag 13 mei. Dat heeft de Belgische Moslimexecutieve (EMB) meegedeeld naar aanleiding van de vergadering van de Raad der Theologen. “Net als in 2020 zal Eid anders gevierd worden, zonder grote familiebijeenkomsten.” Moskeeën mogen erediensten in de openlucht houden, zolang het niet op de openbare weg is.

De vooravond en dag van ‘Eid Al Fitr’ betekenen voor de moslimgemeenschap het einde van de ramadanmaand en het begin van de maand Chawal. Het Suikerfeest valt dit jaar op donderdag 13 mei, zo communiceert de Moslimexecutieve. Ondanks de recente versoepelingen zijn grote familiale samenkomsten nog niet toegestaan, zegt voorzitter Mehmet Üstün in een persbericht.

“We herinneren de gemeenschap aan de coronaregels die door de regering zijn opgelegd: binnen zijn slechts twee dichte contacten toegelaten.” Buiten mag dat dan weer oplopen tot tien contacten, behalve tussen middernacht en vijf uur, wanneer de bubbel wordt beperkt tot drie personen.

Üstün benadrukt dat er bijzondere aandacht moet geschonken worden aan oudere, zieke of kwetsbare mensen. “We tonen ons solidair met iedereen die Eid zal vieren zonder hun dierbaren te kunnen ontmoeten. Zorg voor uzelf en de anderen.”

Gebed in openlucht

Anders dan vorig jaar, zijn de moskeeën wel geopend. Binnenin de moskee blijft de norm van vijftien bezoekers van toepassing, maar sinds 8 mei mogen erediensten met maximaal vijftig personen in de openlucht plaatsvinden. Dat mag wel uitsluitend in privéruimten van de moskeeën die niet aan de openbare weg grenzen.

Ondanks die versoepeling zal de Brusselse Grote Moskee geen gebed in de openlucht houden. “Bij ons is daar in ieder geval geen plaats voor”, zegt imam Mouhameth Galaye N’diaye. “In het Jubelpark (waarin de moskee zich bevindt, red.) mogen we volgens mij ook geen eredienst houden. Dus organiseren we niets.”

In het verleden, voor er sprake was van corona, werden zowel in Molenbeek als in Schaarbeek al straten afgesloten tijdens het Suikerfeest omdat de moskeeën niet alle gelovigen konden herbergen, en er op de openbare weg gebeden en gevierd werd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie