MR: 'Reglementering dierenwelzijn voldoet niet'

© PhotoNews
| Brussel moet volgens David Weytsman (MR) Walonnië volgen op vlak van dierenwelzijn.

De Brusselse reglementering rond dierenwelzijn moet het Waalse voorbeeld volgen. Dat zegt Brussels parlementslid David Weytsman (MR). Hij pleit onder meer voor een lijst van mensen die geen dier meer in huis mogen halen. Het kabinet van Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) vindt dat Brussel al heel wat inspanningen levert.

In Wallonië wordt een databank bijgehouden, met daarop mensen die geen dier meer mogen adopteren wegens mishandeling of verwaarlozing. "Dit zou ook in Brussel ingevoerd moeten worden", stelt Weytsman in een parlementaire vraag.  

"Als je in Brussel op donderdag veroordeeld wordt, kan je op vrijdag gewoon opnieuw een dier kopen. Dat is onaanvaardbaar", vervolgt het parlementslid.

Zwaardere straffen

Staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) antwoordde dat er de laatste jaren al veel veranderd is inzake dierenwelzijn. De straffen zijn steeds zwaarder, zoals hogere boetes. Bovendien worden mensen die bekend staan vanwege dierenmishandeling op de voet gevolgd, stelt Debaets.  

Toch sluit het kabinet niet uit dat Brussel op termijn het Waalse voorbeeld volgt. “Als de namenlijst in Wallonië effectief tot goede resultaten leidt, en de dierenmishandeling er afneemt, zal Brussel dit zeker ook een kans geven,” zegt Eric Laureys, woordvoerder van Debaets. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?