MR wil niet langer wachten met 5G in Brussel

Alexia Bertrand (MR).

De MR-fractie in het Brussels Parlement heeft donderdag een voorstel van ordonnantie toegelicht die een 5G-netwerk in het hoofdstedelijk gewest mogelijk moet maken. Brussel kan omwille van de economische gevolgen de boot van 5G niet missen, maar tegelijk moet rekening gehouden worden met de mogelijke gevolgen voor de gezondheid, klinkt het.

MR-fractieleidster Alexia Bertrand verwijt de Brusselse regering te treuzelen. Zo is er nog geen spoor van een ordonnantie waarin de beleidskeuzes vervat zitten en de begrotingscontrole waarin het nieuwe beleid zal worden vastgelegd is tot in mei uitgesteld. Maar de Franstalige liberalen willen zich constructief opstellen en zal voorstellen in het parlement neerleggen die vooraf bij een aantal actoren op het terrein uitgetest zullen worden.

Zo werd donderdag bij de nieuwjaarswensen van de fractie een voorstel van ordonnantie over 5G voorgesteld. Vincent De Wolf wees erop dat het Brusselse mobiele netwerk momenteel verzadigd is, wat de installatie van een 5G-netwerk in de Europese hoofdstad bemoeilijkt. Volgens hem genereert elke euro die in het 5G-netwerk geïnvesteerd wordt drie euro aan economische opbrengst en anderhalve euro aan fiscale en sociale opbrengsten. De drie grote telecomoperatoren stellen samen meer dan 5.000 mensen tewerk in het Brussels Gewest.

Het MR-voorstel voorziet een verlaging van de globale norm van 6 naar 3 volt per meter op de 900 MHz-band, maar dan wel per technologie en per operator in alle publiek toegankelijke zones. Daarnaast komt een nieuwe norm van maximum 7 V/m op de 900 MHz-band, gecumuleerd voor de 2G-, 3G-, 4G- en 5G-band voor gesloten woningen. Deze is nog 35 maal strenger dan de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Tot slot stellen de Franstalige liberalen voor om een 14,5 V/m-norm te voorzien voor 900 MHz-band voor alle stralingsbronnen en in alle zones. Dat plafond moet ook de straling voor radio- en televisie-uitzendingen integreren, die momenteel nog buiten de stralingsreglementering vallen.

Parallel daarmee wil de MR ook dat een Preventiefonds voor gezondheidsrisico's door blootstelling aan elektromagnetische golven wordt opgericht. Volgens het principe 'de vervuiler betaalt' dient dat fonds door de operatoren gespijsd te worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?