Muntplein wordt leeggehaald

Begin november gaan de werken aan het Muntplein van start. Het plein krijgt een nieuwe ondergrond en tal van objecten - waaronder de centrale fontein - worden weggehaald. Voor de nieuwe Nederlandstalige bib komt er een fietsenstalling met drankenverkoop.

De stad Brussel stelde gisteren haar plannen voor het nieuwe Muntplein voor aan buurtbewoners en handelaars.

'Less is more', moet de gedachte van de stad Brussel en haar architect geweest zijn bij het uitwerken van die plannen. Zo verdwijnt de fontein voor de Muntschouwburg, een kunstwerk van de Brusselaar Jacques Moeschal. Het plein wordt een grote open ruimte met een lange zitbank in grijze steen aan de linkerkant en kleine fonteinen aan de rechterkant. Rond het plein komen kleinere zitbanken in wit beton en bomen. Het plein moet zo veel mogelijk obstakelvrij worden.

Blauwe steen met messing
Ook de ondergrond wordt vervangen. De kleine kasseien maken plaats voor grijze steen, in een dambordpatroon afgewisseld met grijze steen met banden in messing erop. De grote roosters in het midden van het plein - de ventilatie voor een transformatiecabine onder het plein - verdwijnen ook.

Voor de nieuwe Nederlandstalige bib Muntpunt komt er een paviljoen dat tegelijk dienst doet als fietsenstalling, drankenverkoop en ventilatieschacht voor de elektriciteitscabine onder het plein.

De werken aan het Muntplein kosten 3,5 miljoen euro en moeten eind 2012 afgerond worden, vier jaar later dan oorspronkelijk gepland.

Het ontwerp is van de hand van Technum MSA. Dat won de architectuurwedstrijd die werd georganiseerd door voormalig schepen van stedenbouw Henri Simons (Ecolo).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?