De aanslagen van 22 maart, deze week exact een jaar geleden, hebben overal hun sporen nagelaten. Toch is 2016 voor bibliotheek en informatiecentrum Muntpunt geen slecht jaar geweest, zo blijkt uit het jaarverslag.

Ondanks dat de eerste zes maanden met minder bezoekers en uitleningen werd afgesloten, zijn zowel het aantal leden, het aantal vragen over beleidsdomeinen en het aantal online bezoekers stegen, zo blijkt uit het jaarverslag. 619.074 keer werd er in 2016 door de draaideur van Muntpunt gelopen, een lichte stijging ten opzicht van het jaar ervoor.

Maar dat was niet het enige dat in 2016 belangrijk was. “Naast goede cijfers, focussen we steeds meer op de wensen van het publiek. Een voorbeeld daarvan is de comfortdienst waarbij leden hun boeken een week langer mogen bijhouden. Daarnaast is er ook de sterke verbetering van de UiTinBrussel- en Muntpuntwebsite” aldus Roel Leemans, algemeen directeur Muntpunt.

Zora en Muntpuntmobiel
In 2016 kon het publiek kennismaken met een aantal verbeteringen en nieuwigheden. Deze speelden steeds in op de noden van de bezoekers. Zo zag Zora in 2016 het daglicht. Zora is Europa’s eerste humanoïde bibliotheekrobot en wordt vooral ingezet voor het voorlezen aan kinderen en meehelpen achter de balie en in de bibliotheek zelf. Daarnaast is er de Muntpuntmobiel, een soort van kiosk die overal kan uitklappen en als mobiele bibliotheek wordt gebruikt. Deze reed vorige zomer zo’n 15 keer uit.

Muntpunt wordt door het publiek niet meer alleen gezien als een bibliotheek. Veel bezoekers zien het als een ontmoetingsplaats waar ze ook kunnen deelnemen aan evenementen, workshops en waar tijdens elke examenperiode 800 studenten hun plekje vinden om te studeren. Er waren vorig jaar 760 activiteiten wat een gemiddelde geeft van twee activiteiten per dag. Deze konden rekenen op 31.162 deelnemers, wat een stijging was van meer dan 20 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni