Museum voor 'Le Chat' moet in 2023 openen

Updated: 22-11-2018 - 19:51

In 2023 moet het gloednieuwe Le Chat-cartoonmuseum op de site van het BIP, het Huis van het Gewest in de Koningsstraat, openen. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft donderdagmiddag samen met tekenaar en bedenker Philippe Geluck en architect Pierre Hebbelinck het ontwerp van het museum bekendgemaakt.

In het BIP zal een hedendaags, moduleerbaar gebouw opgetrokken worden dat integreert in het omringende erfgoed. Het Le Chat-museum zal hierin 4.000 vierkante meter oppervlakte beslaan verdeeld over zeven verdiepingen, waarvan vier bovengronds en drie ondergronds.

Nog geen vergunning

De Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) hoopt de stedenbouwkundige vergunning in te dienen in 2019, het bouwproject te starten in 2020 en te voltooien in 2022. Nadien zal het team van Philippe Geluck de binneninrichting onder handen nemen voor een geplande opening in 2023.

"Het wordt een unieke plek ter ere van de meesters van de stripkunst en het populairste dier ter wereld", stelt striptekenaar Geluck, bedenker van Le Chat of De Kat. In de eerste plaats geeft het museum een overzicht van vier decennia uit het leven van Le Chat, in allerlei vormen: tekeningen, schetsen, platen, posters, schermen, sculpturen en voorwerpen.

In twee andere delen zal er ook plaats zijn voor solotentoonstellingen van grote en opkomende artiesten en zijn er ruimtes die speciaal gericht zijn op leerlingen van scholen.

De MSI investeert 9,38 miljoen euro in de oplevering van het moduleerbare gebouw. Philippe Geluck en zijn privésponsors financieren de volledige binneninrichting voor een bedrag van 4,5 miljoen euro.

Philippe Geluck, de geestelijke vader van Le Chat, bij de voorstelling Le Chat Cartoon Museum
© PhotoNews
| Philippe Geluck, de geestelijke vader van Le Chat, bij de voorstelling Le Chat Cartoon Museum.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?