| Enkele tientallen deelnemers aan Cyclonudista fietsten naakt door de straten van Brussel.

Naaktfietser krijgt klap tijdens Cyclonudista

Max Wyckaert
© BRUZZ
19/06/2022

De fietsers van Cyclonudista reden zaterdag voor de zestiende keer in hun blootje door de straten van Brussel om aandacht te vragen voor de kwetsbaarheid van fietsers. Een incident op het De Brouckèreplein ontsierde de verder ludieke actie. Een van de deelnemers kreeg een klap in het gezicht.

Na twee jaar onderbreking door de coronapandemie, trokken de naaktfietsers van Cyclonudista zaterdagavond opnieuw door de straten van Brussel. “We vragen aandacht voor de Brusselse fietser én voor de klimaatverandering,” zegt organisator Jérôme Jolibois. “Er is de laatste jaren al veel veranderd, maar er blijft werk aan de winkel. En door in ons blootje rond te fietsen, willen we tegelijk naaktheid normaliseren.”

Dat lokte zaterdagavond rond 17.30 uur echter ook negatieve reacties uit. Op het De Brouckèreplein kwam het tot een geschil met omstaanders. Dat bevestigt Ilse Van de keere, woordvoerster van politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene. “Een ploeg kwam ter plaatse voor een incident op het De Brouckèreplein, waarbij geen gewonden vielen.”

Een buurtbewoner, die het incident zag gebeuren spreekt van een “vrouw die hysterisch begon te roepen naar de naaktfietsers, die tot dan toe een feestelijke actie voerden op het plein.” Volgens de ooggetuige was er wat geduw en getrek en zou een van de deelnemers een klap in het gezicht hebben gekregen.

‘Spijtig voorval, we willen niet choqueren’

“Na onze interventie, keerde de rust snel weer,” laat Van de keere nog weten. Organisator van de fietstocht, Jérôme Jolibois, wil de feiten niet dramatiseren. “Er was een klein incident, waarbij een vrouw een van onze fietsers heeft geslagen en er vervolgens andere omstaanders zijn tussengekomen. Een spijtig voorval, maar ik wil benadrukken dat 99 procent van de mensen ons initiatief toejuichte. We hebben veel lachende gezichten gezien op onze tocht.”

“We willen niet choqueren. We brengen een vreedzame boodschap met respect. Het klopt dat onze fietstocht veel reacties uitlokt, maar dat is bij manifestaties niet anders.” Het slachtoffer zou voorlopig geen klacht willen indienen.

Kritiek op politie

Jolibois heeft wel kritiek op de Brusselse politie. “Normaal begeleidt de politie ons van begin tot einde, maar vanaf het Schumanplein, verliet de politie onze stoet. Onaanvaardbaar,” vindt hij.

“We hebben de fietstocht wel degelijk gevolgd,” repliceert Ilse Van de keere van politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene. “Op een discrete manier.”

Cyclonudista vond, na twee jaar onderbreking door corona, al voor de zestiende keer plaats. Editie 2022 lokte volgens de organisatie zo’n 150 deelnemers. De Brusselse politie telde deze keer zo'n 40 nudisten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni