analyse

Naar verhouding meeste 100-plussers in Brussel

Week in beeld Valentijn senioren Week in beeld Valentijn senioren
© Jo Voets
| "Verhoudingsgewijs wonen er meer 100-plussers in Brussel," analyseert demograaf Patrick Deboosere van de VUB.
© Jo Voets
| "Verhoudingsgewijs wonen er meer 100-plussers in Brussel," analyseert demograaf Patrick Deboosere van de VUB.

In 2017 woonden er ruim 1.750 eeuwelingen in België. “Verhoudingsgewijs wonen er meer 100-plussers in Brussel”, analyseert demograaf Patrick Deboosere van de VUB.

Demograaf Patrick Deboosere (VUB)
© kaaitheater
| Demograaf Patrick Deboosere (VUB)

“Per 100.000 inwoners vind je hier ongeveer twintig eeuwelingen, tegen ongeveer vijftien in Vlaanderen en Wallonië", zag Deboosere in de statistieken. "Rond 2000 lag dat aantal in Brussel al even hoog, terwijl er in de andere twee gewesten toen maar twaalf eeuwelingen per 100.000 inwoners woonden.”

Hoe onwaarschijnlijk het nu ook lijkt, de Brusselse bevolking was tot in de jaren tachtig gemiddeld ouder dan die in de andere gewesten.

“Doordat de levensverwachting toeneemt, zijn er nu overal iets meer eeuwelingen,” klinkt het bij Deboosere. “Maar in Brussel wordt die stijging geneutraliseerd door de groeiende bevolking, die vanzelfsprekend vooral een instroom van jongeren betekent.”

100-plussers vind je meer in de rijkere buitenwijken van Brussel. “Hogere inkomens vertalen zich in een hogere levensverwachting. Maar daarnaast moet je natuurlijk ook rekening houden met het feit dat de extra jongeren in de sterkst groeiende gemeenten de verhouding naar beneden trekken.”

Verhoudingsgewijs zijn daarom Ukkel (41,3/100.000 inw), Sint-Pieters-Woluwe (41,2) en Jette (40,4) de plekken waar eeuwelingen zich in hun sas lijken te voelen. In absolute aantallen spannen Ukkel (34 ultra-senioren), Brussel-Stad (23) en Jette (21) de kroon.

jarige Elisabeth De Proost BRUZZ ACTUA 1609
© Saskia Vanderstichele
| Elisabeth De Proost is met haar 110 jaar de oudste inwoonster van het Brussels gewest.

Lees ook het interview met de oudste Brusselse, Elisabeth De Proost (110), en het aanverwante artikel "Mens kan maximaal tussen 120 en 130 worden".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?