Nachtelijke taggers dromen van betere toekomst: 'Oud systeem werkte niet'

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 28 april 2020
Updated: 29-04-2020 - 18:04

Wie straks door Brussel en Molenbeek wandelt, zal een reeks tags op straat aantreffen. Een actiegroep van bezorgde Brusselaars ging dinsdagochtend met spuitbussen de straat op om in zes verschillende talen voor een inclusieve maatschappij te pleiten. "We moeten niet terug naar normaal, want dat werkte niet."

De actiegroep, die zichzelf omschrijft als een bonte verzameling bezorgde Brusselaars, was dinsdagochtend al vroeg uit de veren. Dat de federale overheid stilaan het normale leven wenst op te pikken, zint hen niet. Daarom trekken ze aan de alarmbel en willen ze de ogen van de Brusselaar en liefst de wereld openen.

Coronacrisis is opportuniteit

"De coronacrisis is een wake-upcall", zegt een van de taggers aan BRUZZ. "We hebben heel lang in een wereld geleefd waarin verandering onmogelijk leek. Maar de coronacrisis en de lockdown scheppen mogelijkheden. Je voelt dat de wereld verandert en anders is."

Volgens de actiegroep mag de politiek deze kans niet laten liggen. "Want Covid-19 is verschrikkelijk voor veel mensen, maar zeker een opportuniteit voor iedereen. De regering investeert in de economie en de markt, maar die systemen werkten niet. Daarom onze boodschap: we moeten niet terug naar normaal."

Inclusieve samenleving

Volgens de Brusselse taggers werkt dat systeem structureel racisme, klimatologische rampen, politieke spelletjes, uitbuiting van miljarden mensen, extreme ongelijkheden en een uithollende besparingspolitiek in de hand. "Winst werd verkozen boven welzijn. Wij willen een nieuw realisme. De stad is niet meer zoals ze was", klinkt het in een manifest.

De actiegroep roept sympathisanten op om de Brusselse straten te verven in allerlei felle kleuren. "Het wordt tijd om een inclusieve samenleving op te bouwen waarin solidariteit centraal staat", aldus de anonieme actievoerder.

Tussen 4 uur en 6 uur brachten de taggers hun boodschap in het Nederlands, Frans, Arabisch, Engels, Spaans en Italiaans over op de straten. De politie was massaal op de been om de taggers te vatten, maar kon geen arrestaties uitvoeren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?