Nachtopvangcentrum voor transitmigranten in Haren officieel open

Haren.jpg
© An MissottenBRUZZ
| Zo ziet een slaapzaal in het tijdelijke nachtopvangcentrum eruit.

Het tijdelijke nachtopvangcentrum voor transitmigranten in Haren opent vandaag de deuren. “Momenteel worden zo’n 300 à 400 migranten vrijwillig opgevangen door burgers. Dat is fantastisch, maar om die mensen wat te ontlasten is het noodzakelijk dat er een alternatief is”, zo zegt Nel Vandevannet van Dokters van de Wereld aan BRUZZ.

Het tijdelijke nachtopvangcentrum voor transitmigranten in Haren wordt vanavond officieel in gebruik genomen. Het leegstaande Blue Star-gebouw aan de Haachtsesteenweg was al een tijdje gebruiksklaar, maar zou enkel zijn deuren openen wanneer dat nodig was. Dat blijkt nu het geval. “Momenteel worden zo’n 300 à 400 migranten vrijwillig opgevangen door burgers. Dat is fantastisch, maar om die mensen wat te ontlasten is het noodzakelijk dat er een alternatief is”, zo zegt Nel Vandevannet van Dokters van de Wereld aan BRUZZ.

‘Transitmigranten willen in groep blijven’

Transitmigranten kunnen ook terecht bij de klassieke winteropvang voor daklozen, maar wantrouwen die optie vaak. “Het probleem met de traditionele opvang is dat de migranten daar verspreid worden over de verschillende centra. Dat schrikt hen af, want zij willen graag in groep blijven”, zo legt Vandevannet uit.

“Een ander probleem is dat heel wat migranten door de repressie van de afgelopen maanden de weg niet meer vinden naar de opvang. Het is dus belangrijk dat er logeermogelijkheden op maat bestaan waar de vertrouwensband weer aangehaald of zelfs hersteld kan worden.”

Bij daklozenorganisatie Samusocial bevestigen ze de groepsdynamiek van de transitmigranten. “Het klopt dat wanneer transitmigranten zich bij ons aanmelden zij vaak eisen om in groep ergens geplaatst te worden. Dat is evenwel niet mogelijk en daarom vertrekken ze vaak weer. Maar technisch gezien is er bij ons nog meer dan plaats genoeg om opvang voor deze mensen te voorzien”, zo zegt woordvoerster Marie-Anne Robberecht.

‘Haren is aanvulling op humanitaire hub’

Het centrum in Haren zal enkel ’s nachts open zijn en moet een aanvulling vormen op de humanitaire hub aan het Maximiliaanpark. “In september besloten we om de krachten van de ngo’s en burgerinitiatieven te bundelen in een humanitaire hub aan het Maximliaanpark. Migranten kunnen daar onder andere juridisch advies inwinnen, maar bijvoorbeeld ook hun gsm opladen. Het is de bedoeling dat beide centra elkaar in hun taken versterken”, zo vertelt Vandevannet.

Hoeveel transitmigranten vanavond voor de eerste keer de nacht zullen doorbrengen in Haren, kan Vandevannet nog niet inschatten. “Er is plaats voor maximum 100 mensen. Voor elk van hen zal het Burgerplatform voor de Brusselse Vluchteling eten en drinken voorzien. Om een deel van de kosten te dekken hebben we met Dokters van de Wereld een bedrag van 25.000 euro vrijgemaakt. De Stad Brussel neemt de lasten van het gebouw voor zijn rekening, maar voor het overgrote deel zijn we natuurlijk afhankelijk van burgerinitiatieven en crowdfunding.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?