De gevangenis van Haren.

Nationale betoging: politie moet bijspringen in gevangenissen Haren en Sint-Gillis

SD
© Belga - BRUZZ
16/12/2022

De nationale betoging zorgt vrijdag ook voor de nodige hinder in de gevangenissen, onder meer in Haren en Sint-Gillis. Voor de ochtendshift daagde in meer dan de helft van de Vlaamse gevangenissen bijvoorbeeld te weinig personeel op om de minimale dienstverlening te garanderen, zo meldt het gevangeniswezen. Daar werden politieagenten opgevorderd om in te springen.

De vakbonden bliezen vrijdag voor een betoging verzamelen in hoofdstad. Dat zorgde ook in de gevangenissen voor hinder omdat cipiers deelnamen aan de actie. De hinder startte al bij de nachtshift, zo blijkt uit een overzicht van het gevangeniswezen voor de Brusselse gevangenissen Haren en Sint-Gillis en de Vlaamse gevangenissen.

"Voor de vroege shift is er in meer dan de helft van de inrichtingen te weinig personeel opgedaagd om de minimale dienstbezetting te kunnen garanderen", zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen. Het gaat daarbij opnieuw om de gevangenissen van Haren en Sint-Gillis, maar ook om de gevangenissen van Antwerpen, Beveren, Brugge, Gent, Leuven Centraal en Leuven Hulpgevangenis, Mechelen en Merksplas. "Er zijn in totaal 26 politieagenten nodig om bijstand te verlenen om de werkwilligen bij te staan."

"Gedetineerden dienen op cel te blijven, er zijn geen activiteiten en er is enkel etensbedeling", besluit Van De Vijver.

In het zuiden van het land wordt de actie overal gevolgd, klinkt het nog.

Tot slot laat het gevangeniswezen nog weten dat er nationaal een "zware impact" is voor de tewerkstelling van gedetineerden. "Alle werkhuizen zijn dicht, terwijl er veel werk is voor de afsluiting van het jaar", aldus Van De Vijver.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni