Natuurpareltje Vogelzangbeekvallei definitief beschermd

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
05/04/2009
25 hectaren van de Vogelzangbeek zijn voortaan beschermd natuurgebied. Een eerdere bescherming werd door de Raad van State verworpen.

In 1998 bekrachtigde de hoofdstedelijke regering al een besluit dat het natuurgebied op de grens met Sint-Pieters-Leeuw beschermde. Maar het Brusselse OCMW, dat in de beschermde zone vier percelen bezit, ging in beroep en kreeg in 2006 gelijk van de Raad van State.

De Brusselse staatssecretaris voor Monumenten en Landschappen, Emir Kir (PS), heropende de procedure, wat afgelopen week uitmondde in een nieuw beschermingsbesluit. Daarmee is het moerassige gebied met zijn typische begroeiing nu hopelijk voorgoed beschermd.

Het nieuwe beschermingsbesluit verschilt wel van zijn voorganger doordat het de zones net naast het beschermde gebied niet erkent als zogenaamde overgangszones. "De zones aan de rand van het gebied hebben een grote invloed op het natuurgebied. We zullen dus waakzaam moeten zijn bij elk openbaar onderzoek," zegt Peter Van Bellinghen van de natuurvereniging CCN Vogelzang. "Zo bezit de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij voor Brussel (Gomb) ten noorden van het domein een stuk grond, waarop ze woningen wil bouwen." CCN Vogelzang hoopt op een negatief advies.

Voor de ontwikkeling van de Vogelzangbeekvallei zelf biedt de bescherming kansen. Zo kan het Gewest voor tachtig procent bijdragen aan projecten. "We denken aan de aanplant van haagjes, maar ook aan het opknappen van drie leegstaande gebouwen. Dat kan nu allemaal gesubsidieerd worden."

Ander goed nieuws is dat het Gewest het centrale gedeelte, zo'n dertien hectare groot, binnenkort erkent als natuurreservaat. En het voorbereidende werk voor de lang aangekondigde collector om de zwaarvervuilde Vogelzangbeek te vrijwaren, zou nog tegen het einde van de zomer van start moeten gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni