Natuurverenigingen binden strijd aan met rugbyploeg

EVC
© brusselnieuws.be
23/08/2013
Drie natuurverenigingen uit Watermaal-Bosvoorde trachten de aanleg van een synthetisch rugbyveld aan de rand van het Zoniënwoud tegen te houden. De grootste club van het land, Rugbyclub de Boitsfort, is al lang vragende partij voor het terrein. De gemeente en de CoCoF steunen het project.

De Boitsfort Rugbyclub is de grootste van het land en een grote spelersleverancier voor de nationale ploeg. Al jaren ijvert de club, met de steun van de gemeente, voor een bijkomend terrein. Na jaren van voorbereidend werk heeft de gemeente een bouwvergunning gekregen van het Brusselse gewest voor de aanleg van een synthetisch terrein langs de Vorsterielaan. Dat meldt de RTBF. Dat is evenwel een door Europa erkende Natura 2000-site. De club heeft er nu al één terrein met gras.

Drie natuurverenigingen willen de werken tegenhouden: een ornithologische vereniging, de vzw Natuur Brussel en de Vrienden van het Zoniënwoud. "Het gaat om een waardevol natuurgebied met vele inheemse planten zoals orchideeën, maar ook exotische planten, hagedissen, honderden trekvogels en tientallen broedvogels", zegt Mario Ninanne, voorzitter van Natuur Brussel maar ook politieofficier bij de zone Brussel Hoofdstad - Elsene.

Uitzonderlijke biotoop
"Deze uitzonderlijke biotoop mag niet worden opgeofferd voor het rugbyveld", aldus Ninanne. "Waarom krijgt de grootste rugbyclub van het land geen plaats in het gemeentelijke stadion van de Drie Linden?". Volgens het gemeentebestuur is dat stadion overbezet door "een grote voetbalclub en een grote athletiekclub". "Grote voetbalclub? Die speelt bij wijze van spreken in de 26ste provinciale afdeling," repliceert Ninanne.

De natuurverenigingen doen er alles aan om de werken, die normaal maandag beginnen, tegen te houden. "We hebben lang genoeg overlegd, nu is het oorlog", aldus Naninne. Eerst tekenden ze beroep aan bij de Raad van State voor de vernietiging van de bouwvergunning, maar het beroep werd verworpen. Deze week legde de verenigingen een klacht neer bij de rechtbank van eerste aanleg in kort geding voor de opschorting van de werken.

De rechtbank heeft de werken laten opschorten, en moet zich later over de grond van de zaak buigen. Schepen van stedenbouw Tristan Roberti (Ecolo), die vrijdagmorgen nog uit de lucht viel, bevestigt vrijdagnamiddag dat de rechter van eerste aanleg de werken heeft laten opschorten in afwachting van een uitspraak.

Studie naar milieu-impact
"We gaan niet over één nacht ijs", zegt Roberti aan brusselnieuws.be. "Aan deze bouwvergunning gaat een studie van twee jaar vooraf. Uit die studie bleek dat de milieu-impact van de zeer actieve hondenvereniging te groot was. Die hebben we dus laten vertrekken. Maar daardoor kan de rugbyclub wel uitbreiden. We voorzien in diverse begeleidende milieumaatregelen die de impact zo klein mogelijk moet houden".

Naninne diende donderdag ook nog een klacht in bij de politie wegens de niet-naleving door de rugbyclub van de milieuvergunning. Die bepaalt dat de club niet meer dan 300 uur per jaar mag gebruik maken van het terrein op de Natura 2000-site. In werkelijkheid is dat nu meer dan 700 uur per jaar. Nannine diende de klacht in bij de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene, waar hij zelf werkt, "omdat eerdere klachten bij de politiezone Marlow geen gevolg kregen".

Tenslotte hebben de verenigingen ook een aanvraag ingediend voor de bescherming als natuurgebied.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni