'Nederlanders willen knallers, Belgen een mooi effect'

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
31/12/2008
Hoewel de Nederlandse vuurwerkgekte rond eindejaar nog niet echt is overgeslagen, steken toch meer en meer Belgen op oudejaarsavond een pijltje af. "Belgen houden vooral van vuurwerk met een mooi visueel effect," zegt Christophe Kleizynsky van de vuurwerkwinkel Atmosfire in Ganshoren.

De zaak van Kleizynsky en zijn zakenpartner Eric Wouters is, eigenaardig genoeg, gevestigd in een speelgoedwinkel. Van januari tot begin december vind je hier hoofdzakelijk houten treinen, puzzels, leuke gezelschapsspelletjes en ander 'verantwoord' speelgoed. Maar zodra Sinterklaas weer het land uit is, wordt een deel van de schappen ingepalmd door fluitende zilverstaarten, Chinese rollen, volcano's en ander fraai vuurwerk.

Kleizynsky en Wouters begonnen negen jaar geleden met Atmosfire, "uit passie". Makkelijk was het begin niet. Ze vonden een winkelpand in de Van Overbekelaan, een oud bankgebouw, maar het duurde een tijd voor ze een vergunning kregen om in die woonbuurt een vuurwerkzaak uit te baten. "Aan zo'n vergunning gaat een openbaar onderzoek vooraf," zegt Kleizynsky. "Vuurwerk valt onder de categorie explosieven. We hebben een vergunning klasse 2 gekregen. Dat betekent dat we 25 kilo vuurwerk mogen opslaan, waarvan maximaal vier kilo in een afgesloten vitrinekast in de winkel. De rest ligt in de kelder. We hadden gehoopt de voormalige bankkluis als opslagplaats te mogen gebruiken, maar dat mocht niet."

De voorraad van Atmosfire is nu ondergebracht in een piepklein hokje, dat uitgerust is met een goede verluchting en een branddeur.

Aanvankelijk was het ook niet eenvoudig om klanten te vinden. "Reclame maken bij het grote publiek had weinig zin, het is toch een nicheproduct."

Inmiddels heeft Atmosfire een trouw klantenbestand opgebouwd. "Daar zijn veel gezinnen bij, vriendenclubs en ook gepensioneerden. Maar de grootste fans zijn adolescenten. Zij zijn dol op rotjes en voetzoekers."

Omdat het in het begin ook niet simpel was om een winkel draaiende te houden die tachtig procent van zijn omzet haalt in één maand - december -, besliste Kleizynsky al vlug om het pand onder te verhuren aan speelgoedwinkel Sajou. "Van januari tot november hebben we in de winkel twee vitrinekasten, maar we werken alleen op afspraak. Er melden zich dan een of twee klanten per week. In die perio­de doen we veel vuurwerkshows op evenementen. In december wordt het plots razend druk in de winkel. Tussen Kerst en Nieuwjaar staan we hier met vier of vijf verkopers en dan moeten de klanten nog vaak een halfuur wachten. Omdat we maar een beperkte voorraad mogen hebben, passeren onze leveranciers in die periode vier keer per dag."

Kleizynsky overloopt de producten in de vitrinekasten. "Buiten de rotjes zijn er drie grote categorieën. Er zijn de eenvoudige vuurpijlen: je steekt het lont aan en je krijgt een palmboom- of ander effect op dertig tot vijftig meter hoogte. Voorts hebben we batterijen of potten die een opeenvolging van schoten geven. Als je zo'n pot aansteekt, krijg je gedurende een halve minuut tot een minuut het ene boeket na het andere. En dan heb je het visue­le vuurwerk: dat is heel mooi, blijft dicht tegen de grond en maakt weinig lawaai."

Belgen houden vooral van siervuurwerk, in tegenstelling tot Nederlanders: voor hen moet het knallen. "Nederlanders zijn dol op Chinese rollen en andere dingen die een hoop lawaai maken," weet Kleizynsky .

Hij krijgt overigens maar weinig Nederlanders over de vloer. "In Nederland, net als in Duitsland, mag alleen vuurwerk verkocht worden op 29, 30 en 31 december. Bij ons mag het het hele jaar door, weliswaar alleen aan mensen boven de zestien. Daarom steken veel Nederlanders de grens over. Maar ze blijven in het noorden van Antwerpen, Brussel is te ver."

Kleizynsky gaat er prat op dat hij alleen producten verkoopt die door het ministerie van Economische Zaken zijn goedgekeurd. "Alles komt van Nederlandse en Duitse leveranciers, die het weliswaar in China laten produceren." Veiligheid staat voorop. Daarom test hij vooraf alle vuurwerk op een afgelegen terrein buiten Brussel. "Ik wil weten of de producten veilig zijn, maar ook of het effect behoorlijk is. De klanten betalen voor sommige pakketten meer dan dertig euro. Voor dat geld willen ze natuurlijk wel iets speciaals."

En mag het eigenlijk, vuurwerk afsteken? "In principe heb je een vergunning nodig, zeker voor een groot vuurwerk, maar op oudejaarsavond doet de politie niet moeilijk. Als het maar niet de hele nacht duurt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni