Vakbonden geven nachtelijke afvalophalingen een negatief advies

De oranje zakken met voedingsafval staan 's ochtends klaar om door Net Brussel opgehaald te worden De oranje zakken met voedingsafval staan 's ochtends klaar om door Net Brussel opgehaald te worden
© Peter Dhondt-BRUZZ
| De oranje zakken met voedingsafval staan 's ochtends klaar om door Net Brussel opgehaald te worden.
© Peter Dhondt-BRUZZ
| De oranje zakken met voedingsafval staan 's ochtends klaar om door Net Brussel opgehaald te worden.

Net Brussel wil vanaf 15 mei opnieuw nachtelijke ophaalrondes organiseren. De drie grote vakbonden gaan niet volledig akkoord en gaven het plan daarom een negatief advies. “Onder deze voorwaarden is dit niet haalbaar voor de werknemers,” zegt Michel Piersoul van de VSOA.

De nieuwe afvalrondes zouden lopen van 20.00 uur tot 2.00 uur in de nacht. Net Brussel wil daarmee de spits ontwijken en de periode dat vuilniszakken op straat staan, verkorten. En hoewel de vakbonden het idee van de nachtelijke ophaling niet onmiddellijk willen afschieten, hebben ze toch enkele bedenkingen. Zo is er veel onduidelijkheid over de rondes, die in lengte lijken toe te nemen. “Wat als de arbeiders niet op tijd klaar zijn met hun route, moeten ze dan heel de nacht doorwerken?” vraagt Piersoul zich af.

De afvalophalers van Net Brussel mogen momenteel gratis met het openbaar vervoer pendelen naar hun rondes. Midden in de nacht is dat onmogelijk, en zullen zij de wagen moeten pakken. Ook dat doet vragen rijzen bij Pirsoul, die vreest dat dit voor de werknemers kosten met zich zal meebrengen.

Tot slot stijgt in het voorgestelde plan van Net Brussel ook het afvalgewicht. Van vier à vijf ton naar meer dan zes ton per persoon. “Er zijn gewoon nog teveel logistieke onduidelijkheden en vragen die onbeantwoord blijven,” vinden de vakbonden. Binnenkort zitten ze daarover samen, en bekijken ze welke stappen ondernomen kunnen worden. Een staking behoort alvast tot de mogelijkheden.

Ook gemeentes verzetten zich

Onder impuls van de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir (onafhankelijk), lijkt er ook tegenstand bij de gemeentes te ontstaan. Hij maakt zich zorgen over de mogelijke geluidsoverlast en betreurt dat er weinig tot geen rekening werd gehouden met de mening van de gemeenten.

Iets wat in principe niet hoeft, weet Anderlechts schepen van Netheid Alan Neuzy (Ecolo) aan BRUZZ te vertellen. Net Brussel kan de beslissingen over de ophaalrondes autonoom nemen. “Op zich is het een mooi gebaar dat ze de gemeenten toch geraadpleegd hebben. Of ze voldoende geluisterd hebben, is een andere vraag.”

Neuzy is voorstander van elke manier om de vuilniszakken sneller uit het straatbeeld te verwijderen. Geluidsoverlast is natuurlijk niet wenselijk, maar hij ziet een groter probleem. “Het huidige voorstel creëert ongelijkheid tussen verschillende straten en inwoners”, vindt hij. Zo zouden sommige mensen voor de nachtrondes maar twee uur hebben om hun vuilniszakken op straat te zetten, terwijl anderen daar een hele nacht over mogen doen. “Dat mogen we niet toestaan, er moet op zijn minst wijk per wijk gewerkt worden.”

Aanstaande woensdag zitten alle Brusselse burgemeesters samen om de materie te bespreken. Net Brussel was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?