Negatief advies voor Cos in Dansaertstraat

© Saskia Vanderstichele

Zware opdoffer voor het plan om een grote winkel voor de Zweedse modeketen Cos in te richten in de Dansaertstraat. De overlegcommissie geeft een unaniem negatief advies. De modewinkels in de wijk lijken zo hun slag thuis te halen.

De vertegenwoordigers van de verschillende administraties van Stad en Gewest schoten de vergunningsaanvraag unaniem af omdat het project "het patrimonium banaliseert". De promotor wil onder meer dragende muren en zuilen afbreken om twee panden met elkaar te verbinden. Ook aan de gevels in de Dansaertstraat en op de Nieuwe Graanmarkt zou gemorreld worden.

De commissie vreest verder voor overlast voor omwonenden, onder meer door technische installaties boven de winkel. Het project zoals het nu voorligt, past helemaal niet in de wijk, klinkt het nog.

Een positief advies is volgens de commissie enkel haalbaar als de ontwikkelaar afziet van het plan om de twee panden te verbinden en het restaurant op de Dansaertstraat behoudt. Daarnaast moet het patrimonium beter gerespecteerd worden, bijvoorbeeld door enkel met houten ramen te werken.

Het advies is goed nieuws voor de modewinkels in de buurt die een campagne opzetten tegen de komst van Cos. Een dergelijke, goedkopere, keten zou volgens tegenstanders het karakter van de straat teniet doen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?