Negatief advies voor sloop art-decovilla Tervurenlaan

© DDS & Partners Architects

De overlegcommissie van de gemeente Etterbeek heeft een unaniem negatief advies gegeven voor de plannen om een waardevolle villa op de Tervurenlaan te slopen.

De villa op nummer 28 van de Tervurenlaan is niet beschermd, maar werd wel al opgenomen in de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed. Het gebouw is van de hand van architect Jules Barbier, en werd op het einde van de 19de eeuw gebouwd.

Het herenhuis werd recent verkocht aan een immobiliëngroep die er een appartementsgebouw wil neerpoten. Die plannen leidden al tot protest van buurtbewoners en erfgoedgroepen.

Hun protest wordt nu gevolgd door de overlegcommissie. Die leverde unaniem een negatief advies af.

'Bruxellisation'
In de motivatie wordt verwezen naar het protest in de buurt en de architecturale waarde van het gebouw. “Deze zaak is een mooi voorbeeld van ‘bruxellisation’ (waarbij waardevolle panden gesloopt worden, red.)”, klinkt het in het advies.

Ook de nieuwbouw kan niet op genade rekenen. Onder andere de stijl en de esthetiek rijmen niet met de rest van de buurt, klinkt het. Brussel Mobiliteit tekende dan weer bezwaar aan omdat de oprit van de 14 ondergrondse parkeerplaatsen in de nieuwbouw via de eigen bedding van de tram zou lopen. De MIVB wijst er ook op dat tijdens de spits op die plek 40 trams per uur passeren.

Het advies van de overlegcommissie is wel niet bindend. De zaak verhuist nu naar het schepencollege van de gemeente Etterbeek en het laatste woord in de zaak is voor het Brussels Gewest.

Bekijk ook de reportage van tvbrussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?