Nemo 33 breidt uit met duikgroeve in open lucht, windmolen en hotel

Het duikcentrum Nemo 33 in Ukkel krijgt een duikput in open lucht, die zal lijken op een met water gevulde steengroeve. De gemeente heeft daarvoor een milieuvergunning uitgereikt. Er komt ook een windmolen op de site, een hotel met 35 kamers, en een parking met een 100-tal plaatsen.

Nemo 33, een van de diepste zwembaden ter wereld, trekt ook duikers uit de buurlanden aan. Daarom wil eigenaar John Beernaerts graag een hotel optrekken bovenop de bestaande structuur. 

Het terrein naast het zwembad, dat op de grens van Drogenbos en Ukkel ligt, is ook van hem. Beernaerts plant daar nu een duikput in open lucht, die zou moeten lijken op een steengroeve, en een parking met een 100-tal plaatsen. Sinds 1 oktober heeft hij de benodigde stedenbouwkundige en milieuvergunning beet.

Geen behandeld water
Hoe diep de nieuwe duikgroeve wordt, weet Beernaerts nog niet. "Toen we aan het graven waren voor Nemo 33, zijn we op stabiliteitsproblemen gestoten die niet voorzien waren", zegt hij in Le Soir. "Als de duikput 15 meter diep wordt, is het al goed. Wat ik kan zeggen, is dat het water erin niet behandeld zal worden en dat er elementen zullen zijn die de put meer op een natuurlijke omgeving doen lijken. Daardoor zullen we meer trainingen kunnen geven aan professionele duikers."

Hij hoopt voor de nieuwe duikput een 15-tal mensen aan te kunnen nemen.

Windmolen
Om de elektriciteitsfactuur van het complex te doen dalen zal er ook een windmolen geïnstalleerd worden. "Eigenlijk waren er meerdere voorzien, maar we hebben er slechts één toegelaten om de buren niet te storen", zegt schepen van Stedenbouw Marc Cools (MR) in de krant. 

Buurtbewoners hebben bij de gemeente een bezwaarschrift ingediend tegen de milieuvergunning voor de nieuwe duikput. Zij bekritiseren het aantal geplande parkeerplaatsen en vrezen mobiliteitsproblemen rond het complex. Het milieucollege heeft nu 60 dagen om zich daarover uit te spreken. Als het bezwaar wordt afgewezen, zouden de eigenaars van Nemo 33 graag binnenkort met de werken starten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?