De waterkwaliteit in de Brusselse zwembaden is zeer goed, blijkt uit nieuwe analyses van Brulabo. De beste bacteriologische kwaliteit is te vinden in Neptunium in Schaarbeek. Enkel voetbaden vertonen nog grote tekorten.

Brulabo controleerde in 2012 elke maand 32 zwembaden, zowel openbare zwembaden als baden in bijvoorbeeld hotels, bij kinesisten of in bejaardentehuizen of scholen.

Over het algemeen is de bacteriologische kwaliteit van het zwembadwater nog verbeterd tegenover 2011, blijkt uit het jaarverslag van het laboratorium. 96 procent van de genomen stalen waren van 'bevredigende kwaliteit'.

Wat de openbare zwembaden betreft, doet Neptunium in Schaarbeek het het beste, schrijft La Capitale. Daarna volgen Espadon in Etterbeek en Wolusport in Sint-Pieters-Woluwe.

"Maar het water in alle zwembaden voldoet ruimschoots aan de norm", benadrukt Ivan Suys, directeur van Brulabo. "Ter illustratie: de hoogste concentratie gecombineerd chloor die we vonden was 0,64 mg. Terwijl het maximum op 0,8 mg ligt. Prima, dus." Daarom vindt Brulabo het ook niet opportuun om een volledige ranking van de zwembaden te geven.

In de kleinere baden is de kwaliteit over het algemeen eveneens in orde. Enkel wat chloor betreft, zijn er daar al eens problemen. "In grote baden wordt de chloorconcentratie geregeld met computers, maar in kleine baden stellen we soms vast dat er te weinig of zelfs helemaal geen chloor toegevoegd wordt. Dan ontwikkelen zich meteen kiemen. We hebben daarom negen keer een zwembad moeten ontruimen, vooral kleinere en therapeutische baden."

Kiemen
Ook de andere parameters krijgen over het algemeen een goede evaluatie. Het ureumgehalte (hoofdcomponent van urine en zweet, red.) lag hier en daar wel te hoog, "vooral in bubbelbaden, wegens het kleine volume water per bader." De luchtkwaliteit is in 94 procent van de gevallen in orde. "Die parameter wordt echter sterk beïnvloed door het aantal aanwezige baders, waardoor het resultaat voorzichtig geïnterpreteerd moet worden."

Een slecht rapport is er evenwel voor de voetbaden. Slechts 74 procent van de stalen was daar van bevredigende kwaliteit, tegenover 86 procent in 2011. "Nochtans is zo'n slecht ontsmet voetbad een bron van verspreiding van micro-organismen, zoals bacteriën, virussen, schimmels, enzovoort", concludeert Brulabo.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni