Nicolay plant filmcafé en openluchtcinema aan Hallepoort

© brusselnieuws.be
11/05/2010
Serie-café-oprichter Frédéric Nicolay opent nog dit jaar een nieuwe zaak aan de Hallepoort. De foyer van een voormalige bioscoop wordt 'Potemkin', een ruim eetcafé met bijhorend filmzaaltje. En dat is niet alles. In de zomer plant Nicolay openluchtcinema in het Hallepoortpark. [1 reactie]

Café-goeroe, nachtburgemeester, mister gentrification, … Aan etiketten ontbrak het de man achter onder meer Walvis, Bonsoir Clara, het gros van de cafés rond Sint-Goriks en recenter ook Bar du Matin nooit.

Navraag door brusselnieuws.be leert dat Nicolay aan een opmerkelijk nieuw project werkt. Aan de Hallepoortlaan 2-4 moet tegen de herfst Potemkin openen. Het grote café met eetkaart neemt er zijn intrek in de foyer van de voormalige bioscoop Réunis.

Potemkin sluit niet alleen qua naam - de filmklassieker van Sergei Eisenstein, weet u wel - aan bij het verleden. Op de mezzanine van het pand komt een filmzaaltje voor een dertigtal toeschouwers.

En Nicolay ziet het groots. "Het is de bedoeling om in het Hallepoortpark ook openluchtcinema te organiseren. We hebben daar al over gepraat met het Gewest en dat is voor." De daklozen die het park 's nachts bewonen krijgen daarmee cultureel gezelschap.

Het pand dat Nicolay nu inricht zou oorspronkelijk een restaurant worden. Toen de initiatiefnemers failliet gingen rook Nicolay zijn kans. De man investeert overigens niet zelf in het nieuwe etablissement. "Het is mijn idee, ik heb de locatie gevonden en zorg voor de inrichting. Maar de centen komen van de mensen die ook al in de Belga en Bar du Matin investeerden".

Toeristische snobzones
Tijdens zijns beginjaren koos Nicolay vaak voor verschillende cafés op één plek, zoals rond Sint-Goriks. 'Le monde amène le monde' was zijn devies. Volk trekt volk aan, zeg maar. De voorbije jaren stapte hij echter van die formule af.

Met Potemkin kiest Nicolay opnieuw voor een café dat op zich staat. "Mijn visie is veranderd", geeft Nicolay toe. "Verschillende bars op één plek, dat zorgt al snel voor een soort toeristische snobzone met een vervelend sfeertje. Persoonlijk vind ik de buurt rond Sint-Goriks bijvoorbeeld niet meer fijn. Dat ligt niet alleen aan mijn cafés daar. Je zou denken dat de dienst stedenbouw van een gemeente zo'n ghettovorming ook wat kan sturen."

Ook van het etiket 'gentrificateur' heeft Nicolay ondertussen de buik vol. "Ik richt gewoon cafés op omdat ik dat graag doe en wat leven in bepaalde buurten wil brengen. En dan moet ik in de krant lezen dat ik de armen verdring. C'est chiant, ça."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni