Nieuw centrum voor druggebruikers in Gewest

JP
© BRUZZ
03/02/2017

Het Brussels Gewest maakt vijf miljoen euro vrij voor een nieuw centrum voor druggebruikers. Het centrum biedt zowel slaapplaatsen als medische en psychosociale begeleiding. De opvang komt op de plaats waar de drugsproblematiek het grootst is, en zou eind 2018 moeten openen.

De vzw Transit, die nu ook al opvang en begeleiding biedt aan drugsverslaafden, is bevoegd voor het project. “Sinds eind 2016 is de vzw Transit onze vaste partner,” licht Leonor Da Silva, woordvoerster van minister-president Rudi Vervoort (PS) toe aan BRUZZ. “We zijn overeengekomen dat Transit zijn opvangcapaciteiten zal uitbreiden.”

Het nieuwe centrum moet alle diensten voor druggebruikers aanbieden. “Het gaat om een kwetsbare groep mensen die op dit moment de hele stad door moet om naar de verschillende diensten te gaan," zegt projectverantwoordelijke bij de vzw Transit Vinciane Saliez. "Wij willen dat integreren, door nacht- en dagopvang te bieden, maar ook de medische begeleiding te voorzien, en zelf een substituut voor heroïne en schone naalden aan te bieden."

Transit zoekt naar een gebouw van minstens tweeduizend vierkante meter met een capaciteit van ongeveer twintig bedden, waar mensen een paar nachten kunnen blijven. Ook zou er een speciale ruimte voor vrouwen moeten komen, en op termijn zou het centrum uitbreiden met tien appartementen, waar druggebruikers onder begeleiding kunnen wonen.

Overlast verminderen
Met het centrum zijn niet alleen de druggebruikers geholpen, want het centrum moet er ook voor zorgen dat overlast in de publieke ruimte omlaag gaat. “We willen heel laagdrempelig zijn, en zoveel mogelijk mensen opvangen,” zegt Saliez. “Straathoekwerkers zullen de gebruikers bovendien naar het centrum begeleiden.”

Het nieuwe centrum kadert binnen het Veiligheids- en Preventieplan van het Brussels Gewest. Het Gewest en de Franse Gemeenschapscommissie houden toezicht op de voortgang van het project.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni