Nieuw leven voor Mars van de Ezels

Er zijn partituren ontdekt van een Ezelsmars uit 1975 van de hand van Schaarbeeks componist René Dhelmet. Philippe Debroe wil de mars veertig jaar later opnieuw laten klinken in het Schaarbeekse Josaphatpark.

Debroe heeft zich vastgebeten in de volkse geschiedenis van Schaarbeek en dat levert meer dan eens verrassingen op. “Iemand van de Harmonie van Sint-Pieters-Woluwe heeft me gecontacteerd. De dirigent is overleden en op zolder zijn partituren gevonden van een Marche des Ânes. Via het erfgoedproject Kriekenboomsaga (waar Debroe coördinator van is, SVG) is de man bij mij terechtgekomen, en kreeg ik de originele partituren in handen.”

Die zijn van René Dhelmet, pseudoniem van René Licoppe (1917-1992), een verzekeringsagent en gemeenteraadslid voor de PVV die in de jaren 1960 door het leven ging als de ‘burgemeester van Helmet’.

Maar Licoppe was ook een verdienstelijk componist en arrangeur. Zo schreef hij La Chanson de Pogge, et La Gueuze, Champagne de Bruxelles. De Ezelsmars, die hij in 1975 schreef en voor het eerst werd uitgevoerd door de harmonie van Néthen, was in de vergetelheid geraakt. Debroe wil de marsmuziek terug tot leven brengen, en heeft aan de fanfare Tarabisko gevraagd om de partituren te herangeren zodat de mars begin oktober, wanneer het erfgoedfestival Alles Es Just plaatsvindt, kan worden opgevoerd. Debroe zoekt wel nog muzikanten. “Alle instrumenten zijn welkom,” zegt hij. Er zijn twee repetities gepland in Novanoïs in de loop van september.

Meer info: info@allesesjust.be of 0497-28.46.53

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?