Met een klein feestje in Passa Porta wordt volgende donderdag het nieuwe online literaire magazine ‘indruk’ boven de doopvont gehouden. Een collectief lezers, schrijvers en journalisten wil op het platform zijn tijd nemen om de Nederlandstalige literatuur de aandacht te geven die haar toekomt.

Recensies, essays en interviews over Nederlandstalige fictie, literaire non-fictie en poëzie. Dat is wat je zomaar gratis krijgt als je het nieuwe online literaire magazine indruk erop naslaat. En meer dan een eerste indruk wil de semi-professionele maar onbezoldigde redactie van liefhebbers een goede indruk nalaten. “Indruk is niet ontstaan uit ongenoegen, maar wel uit de wil om iets toe te voegen aan wat er in de mainstream media over literatuur verschijnt,” vertelt de algemeen coördinator van het magazine Heleen Debruyne, die tijdens haar uren zelf ook schrijfster en journaliste bij Klara is. “Onze medewerkers zijn een groep kennissen en vrienden van eind twintig, begin dertig die allemaal in de media of in het boekenvak actief zijn, maar toch een tekort in de berichtgeving over literatuur merken, en het ook jammer vinden dat veel mensen van onze leeftijd niet veel Nederlandstalige literatuur meer lezen.”

Indruk onderneemt de poging vooralsnog zonder financiële steun, maar voorlopig liggen de kosten ook niet zo hoog omdat alles zich online afspeelt. Al is het niet helemaal uitgesloten dat indruk ooit zelf ook in druk verschijnt. Debruyne: “Het voordeel van online is wel dat je een archief opbouwt. Een boek kan bij het verschijnen meestal wel op een paar artikels rekenen, maar een maand later is het vaak alweer vergeten. We streven naar recensies die meer behelsen dan een korte weergave van de inhoud en de mening van de recensent. Echt goede recensies zoals die van James Wood in The New Yorker of Marja Pruis in De Groene Amsterdammer betrekken de wereld of andere boeken bij de bespreking, en zijn dus ook interessant voor wie niet meteen het boek zelf wil gaan lezen.”

Wie vandaag al eens op de sober maar stijlvol opgebouwde website gaat kijken zal merken dat er al een rijk geschakeerde reeks aan stukken van verschillende auteurs op te vinden is. Wat langer dan in de literaire bijlagen, maar ook niet te lang. Lezers, maar ook besproken auteurs krijgen de kans om te reageren. Tijdens de officiële lancering in Passa Porta zal Joost Vandecasteele dat overigens live doen. De recensie van zijn boek Jungle op indruk verscheen onder de titel ‘Rijke ideeën, onvoldragen roman’. Voorts stelt Debruyne indruk aan het publiek voor, geeft schrijver Jeroen Theunissen de ploeg van indruk goede raad, en zorgt Chloë Nols van de Brusselse band Leonore voor muziek.

Lancering indruk magazine2 juni, 20u, Passa Porta, 5/7 euro

www.passaporta.be,
www.indrukmagazine.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , culture

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni