Nieuw stadsmeubilair voor Tuinen van de Bloemist

In een park horen bankjes thuis, maar veel verder dan de traditionele houten of metalen exemplaren zijn ze in Brussel nog niet echt geraakt. Om het wat origineler aan te pakken, lanceerde de vereniging Designed in Brussels begin dit jaar al voor de tweede maal een oproep naar ontwerpers en architecten om vernieuwend parkmeubilair te bedenken. De vijf winnende ontwerpen zijn de komende drie jaar te bezichtigen in de Tuinen van de Bloemist in Laken.

De Tuinen van de Bloemist zijn ontstaan toen Leopold II aan het einde van de negentiende eeuw op de Donderberg een plek wilde aanleggen gewijd aan de tuinbouw. De laatste jaren lagen de tuinen er verkommerd bij, tot het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM) het beheer ervan overnam. Nu is het park weer in zijn oorspronkelijke glorie hersteld en heeft het een didactische functie gekregen.

Tussen de bloemen en planten duiken nu enkele vreemde objecten op, die van ver of dichtbij doen denken aan zitbanken. Drie ervan staan er al sinds vorige zomer: dat zijn de laureaten van de eerste editie van Parck Design, een ontwerpwedstrijd van de vereniging Designed in Brussels, die architecten en designers wil aansporen na te denken over mobiel stadsmeubilair. Een van de bekendere winnaars van vorig jaar was de bekende ufo van Toon Heyndrickx. Die heeft er intussen enkele vriendjes bijgekregen: sinds vorige week hebben ook de vijf laureaten van de tweede editie een stekje in het park gekregen.

Boomklimmen
De ontwerpen zullen er drie jaar lang blijven staan, en het is de bedoeling dat er zoveel mogelijk bezoekers op afkomen. Dat kan als individuele wandelaar, maar ook bijvoorbeeld met gratis rondleidingen met als thema 'aromatische kruiden' of 'mythologie van de bomen' van Art & Nature, de rondleiding 'Design, architectuur, stad en landschap' van Arkadia of wandelingen van Laken op Ontdekking.

Na de oproep kwamen er 71 inzendingen binnen van ontwerpers uit eigen land, maar ook uit Frankrijk, Nederland en zelfs eentje uit Italië. Vier laureaten werden gekozen door een vakjury; eentje verkoos het publiek via de website.

Het thema van dit jaar was 'Omhels de bomen', met als bedoeling ditmaal niet alleen zitbankjes te krijgen, maar ook andere concepten. En dat is gelukt: de selectie van 2007 bevat Breath, een soort uitkijktoren die lijkt op een boomstam met een wenteltrap die herinnert aan het klimmen in een boom, en Déjeuner sur l'ombre, een laaggelegen platform dat gebruikt kan worden als picknicktafel, zit- of ligruimte.

Weidse blik
Interférences en Ondine zijn wel twee zitconcepten, net als de publiekswinnaar Wideview, die de opdracht wel heel erg letterlijk nam en een ronde zitbank rond een boomstam laat waaieren, zodat de stam als leuning dient.
De winnaars kregen elk tweeduizend euro en een budget van (maximaal) tienduizend euro om hun project tot stand te brengen.

Hun ontwerpen zullen de komende drie jaar in de Tuinen van de Bloemist blijven staan, in afwachting van een eventuele verspreiding in andere groene ruimten. De organisatoren zijn in ieder geval geïnspireerd door het succes van deze editie (de website kreeg in vier dagen tijd maar liefst elfduizend bezoekers, van wie er negenduizend meestemden voor de publieksprijs); ze willen de ontwerpwedstrijd nu ook opentrekken naar andere Europese steden.

Ideeënboek
Wie na een bezoekje aan het park toch een beetje met een onvoldaan gevoel blijft zitten, kan nog eens nagenieten van een zestigtal andere projecten die werden ingestuurd, maar niet in de prijzen vielen. Ze werden gebundeld in een drietalig boekje met als titel Parckdesign, uitgegeven bij de Stichting Kunstboek.
Het boek bevat heel wat creatieve ideeën, zoals een enorme ring die aan een boomtak wordt opgehangen en die kan worden gebruikt als hangmat of als schommel, of een reeks laddertjes die schuin in en uit de grond komen en dienst kunnen doen als kinderspeeltuig.

Reusachtige platgetrapte drankblikjes kunnen gevuld worden met aarde en als bloembak dienen, en buitenmaatse keien kunnen dienen als zitruimte die doet denken aan een zen-tuin. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel of bij het BIM op
02-775.75.75.

:: Tuinen van de Bloemist, toegang via de Sobieskilaan of de Witte Acacialaan in Laken

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?