Nieuw VRT-gebouw met openbare cafetaria en concertruimtes

© VRT

Het Gentse Robbrecht & Daem leidt voor de VRT de ingrijpende transformatie van de site aan de Reyerslaan in goede banen. Het architectenbureau gaat voor zijn ontwerp uit van een cultuurgebouw, met diverse plekken voor publieke momenten. Het gebouw bestaat uit twee delen, met elkaar verbonden op de tweede verdieping.

Robbrecht & Daem kiest in zijn project niet voor hoogbouw maar gaat voor een open cultuursite op mensenmaat. Het hedendaagse mediapark zal ten dele toegankelijk zijn voor het publiek en zal ook concerten en televisieshows met livepubliek kunnen herbergen. Een uitgekiend circulatieplan zal anderzijds de beveiliging van de kantoren garanderen.

Het biedt een gastvrije inkomhal en een cafetaria die via een terras uitgeeft op een evenementenplein. 

De VRT moet tegen eind 2021 zijn intrek nemen in het gloednieuw gebouw.

Belgian Beer Palace
Het Gentse Robbrecht & Daem leidt dus voor de VRT de ingrijpende transformatie van de site aan de Reyerslaan in goede banen.

Voor Robbrecht & Daem is dit op korte termijn het tweede grote project met internationale uitstraling dat het in Brussel binnenhaalt. Vorig jaar won Robbrecht & Daem immers ook al de wedstrijd voor het ontwerp van het Belgian Beer Palace in het Beursgebouw.

Nog in Brussel realiseerden zij eerder ook al de renovatie van café Greenwich, Cinematek en Vanhaerents Art Collection.

Elders is het bureau verantwoordelijk voor het Brugse Concertgebouw, de uitbreiding van de Antwerpse Zoo, het museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en de Whitechapel Gallery in Londen.

Geen RTBF
Voor het VRT-project associeerde Robbrecht en Daem zich met de jonge Gentse Dierendonckblancke Architecten. Deze combinatie kreeg in de laatste rechte lijn de voorkeur op de ontwerpen van de andere Belgische bureaus OFFICE Kersten Geers David Van Severen en De Vylder Vinck Taillieu, de Zwitser Christian Kerez, en het OMA van Rem Koolhaas.

Eind augustus vorig jaar al was er sprake van dat Robbrecht & Daem de wedstrijd voor de VRT had gewonnen, maar de officiële bevestiging daarvan bleef uit. Het begin van de werkzaamheden was oorspronkelijk voorzien voor 2017. 

De RTBF en de VRT zullen in de toekomst niet meer hetzelfde gebouw delen. Aan Franstalige zijde is er nog geen duidelijkheid over het nieuwe project.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?