Nieuwbouwgevangenissen voor Brussel aan de rand van de stad

Tegen 2016 moet Brussel drie nieuwe gevangenissen krijgen. De huidige gevangenissen van Vorst, Sint-Gillis en Berkendael zijn te verouderd en niet meer te renoveren, zo luidt het in het masterplan voor gevangenissen van minister van Justitie Stefaan De Clerck. Vorige week nog waren er problemen in de gevangenis van Vorst toen een verwarmingsketel er stuk was. Die problemen zijn sinds gisteren echter tijdelijk van baan. Waar de nieuwe gevangenissen gebouwd zullen worden, is nog niet duidelijk.

De problemen met de verwarming in de gevangenis van Vorst zijn tijdelijk opgelost. Door een defect aan een van de drie verwarmingsketels kan de gevangenis al sinds vorige week donderdag niet meer optimaal verwarmd worden. De defecte verwarmingsketel wordt nog deze week hersteld, de andere twee ketels vangen het verlies voorlopig op. Tegen het einde van het jaar moeten alle drie de ketels, waarvan er twee dertig jaar oud zijn, vervangen zijn. Volgens de directie zakte de temperatuur in de gevangenis op een bepaald moment tot 17 graden Celsius, de vakbonden hadden het echter over een temperatuur van 8 tot 10 graden Celsius.

Volgens de bonden is 'de houdbaarheidsdatum' van onder meer de gevangenis van Vorst al lang overschreden. Gisteren stelde minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) dan ook voor om tegen 2016 de erg verouderde gevangenissen, zoals die van Vorst en Sint-Gillis, te vervangen door nieuwbouw. Ook zou de capaciteit van het Belgische gevangenissysteem worden opgevoerd.

Brussel I, II en III
In de Brusselse regio stelt De Clerck voor om de gevangenissen van Vorst, Sint-Gillis en Berkendael (vrouwengevangenis) te vervangen door drie nieuwe projecten (Brussel I, II en III) waar de locatie nog niet van bepaald is. In het totaal zou dat in het Brusselse meer dan 1.000 cellen moeten opleveren. Er wordt gepraat over de terreinen van de Navo in Evere, maar duidelijkheid is er nog niet. Het is in elk geval de bedoeling om de gevangenissen niet meer in de stadscentra in te planten, maar eerder aan de rand van de stad. De huidige gevangenissen in de stadscentra zouden op termijn een andere functie kunnen krijgen, aldus De Clerck.

De oppositieleden van SP.A doen het plan van De Clerck af als boerenbedrog, wegens te duur en onuitvoerbaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?