Nieuwe betoging socialprofit tegen regering Michel op 1 juni

© Peter Detailleur / BRUZZ

De vakbonden van de socialprofitsector plannen op 1 juni opnieuw een actie in Brussel. Dat bevestigt Jan Piet Bauwens van de socialistische BBTK donderdag. De vakbonden roepen de militanten op om op straat te komen, omdat de federale regering "geen noemenswaardig budget" vrijmaakt voor de onderhandelingen over een nieuw sociaal akkoord voor de sector, klinkt in een bericht van de christelijke LBC-NVK.

Vakbonden, werkgevers en de bevoegde Vlaamse en federale ministers zitten al sinds eind vorig jaar aan de onderhandelingstafel. Die 'stuurgroep' moet netelige dossiers zoals de federale plannen om de "rimpeldagen" (bijkomende verlofdagen voor werknemers vanaf 45 jaar, red.) deels af te schaffen, ontmantelen, maar veel vooruitgang is er nog niet geboekt, menen de bonden.

De militantenactie van 1 juni is vooral gericht tegen de federale regering, legt Bauwens uit. "We willen premier Michel nog eens duidelijk maken dat er toch geld op tafel zal moeten komen. Nu zitten we wel rond de tafel, maar zonder budget gebeurt er natuurlijk niet veel." Op Vlaams niveau is er volgens de bonden intussen wel een voorstel van een onderhandelingskader met een budget op tafel gelegd, maar dat voorstel is "te laat en te laag", zegt Bauwens. Zo zou de sector pas een loonsverhoging krijgen in 2020, wat volgens LBC-NVK "getuigt van weinig respect voor het personeel".

De bonden komen daarom nog eens op straat in algemeen vakbondsfront. Op 21 maart bracht een nationale betoging van de sector in de hoofdstad nog 14.000 mensen op de been, maar op 1 juni gaat het om een "kleinschaligere militantenactie", aldus nog Bauwens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuwe procedure tegen doodstraf Djalali

samenleving 1518016338

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook