Nieuwe Brusselse muurschildering is niét illegaal

Sam De Ryck
© BRUZZ
07/10/2016

Vandaag wordt er een nieuwe reuzenfresco ingehuldigd in de Noordwijk. Het is een ode aan het moederschap door de Poolse artieste Sainer. Aan de basis ligt een samenwerking tussen het de Stad Brussel, het ACV en de vzw Une ville en couleurs.

Op een muur van het ACV Openbare Diensten in de Simon Bolivarlaan prijkt nu een kunstwerk van 400 vierkante meter groot. Een jong kind rust op de borst van haar moeder, achter hen staat een meisje met een vlecht dat de toeschouwer aankijkt. Het werk heeft een religieuze thematiek en evoceert het moederschap.

Street art
"De beschildering kadert in het street art-parcours van de Stad Brussel," zegt een medewerker van Brussels cultuurschepen Karine Lalieux (PS) tegen BRUZZ. "De vzw Une ville en couleurs kwam naar ons met het idee voor deze muur. Ze hadden een akkoord met het ACV voor het gebruik van de muur, maar hadden nog een budget en de toestemming van de Stad nodig. Dat hebben we voor hen geregeld."

De vzw Une ville en couleurs is een street art-collectief dat schoonheid wil brengen naar saaie oppervlakken in de stad. "We willen dat kunst voor iedereen toegankelijk is, dat de hele stad een open galerij is," zegt Laurent Keyser van Une ville en coulers aan de RTBF.

Etam Cru
De maker van het werk is de 28-jarige Sainer, die de helft uitmaakt van het Poolse street art-duo Etam Cru. De twee staan bekend om kleurrijke beschilderingen op de zij- en achterkanten van appartementsgebouwen, kantoren en parkeergarages, en dat van in hun eigen Oost-Europa tot in de Verenigde Staten. "We hebben haar carte blanche gegeven," zegt Laurent Keyser. "Het is een artieste die niet met de spuitbus werkt, ze is vooral een schilderes."

Het resultaat is een ingetogen maar helder en verfijnd werk dat in schril contrast staat met de ruwere, spontane muurschilderingen die Brussel de voorbije weken anoniem geschonken werden. Sainer heeft dan ook anderhalve week de tijd gehad om haar fresco te maken, veel langer dan de enkele nacht die de stiekem opererende makers van de penis-, penetratie- en anusmuur tot hun beschikking hadden.

Muurschilderingen in Brussel

Op veel Brusselse muren prijken vaak controversiële, bijzondere, spraakmakende muurschilderingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Muurschilderingen in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni