Gedwongen Huwelijk 04 BRUZZ ACTUA 1632

| Gedwongen huwelijk (illustratiebeeld)0

Nieuwe checklist tegen gedwongen huwelijk: 'Ziet ze er gelukkig uit?'

TDN
© BRUZZ - Belga
05/07/2019

De strijd tegen gedwongen huwelijken moet forser, vindt het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. Daarom werd er een handleiding gemaakt voor ambtenaren van de burgerlijke stand, om slachtoffers sneller op te sporen.

Dat melden de kranten De Morgen, Het Laatste Nieuws en Le Soir vrijdag.

Ziet ze er ongelukkig uit? Mag ze van haar man het woord nemen? Kan ze in dezelfde taal communiceren? Zijn de meegekomen familieleden er om in de vreugde te delen of lijken ze vooral te controleren? Dit soort vragen moeten ambtenaren van de burgerlijke stand zich vaker stellen bij een aangifte van een huwelijk.

Angst voor repercussies

Zeker als zo'n koppel zich tijdens een schoolvakantie meldt, één van de partijen geen wettelijke verblijfsvergunning heeft of veel jonger of ouder is dan de ander. Dat zijn volgens de nieuwe handleiding mogelijke aanwijzingen voor een gedwongen huwelijk. Zo'n huwelijk onder dwang vindt ook in ons land plaats, hoewel ze strafbaar zijn.

De voorbije vier jaar ontvingen de parketten in ons land 82 aangiftes over gedwongen huwelijken. "Het topje van de ijsberg", zegt Marijke Weewauters van het Instituut. "Slachtoffers durven er niet voor uitkomen. Wie de familie-eer in het gedrang brengt, kan dat met de dood bekopen."

Zomer is risicoperiode

Het leed dat slachtoffers ondergaan is verschrikkelijk, benadrukt Weewauters. "Wie onder dwang huwt, moet binnen zo'n huwelijk álles onder dwang doen. Denk aan elke dag verkracht en mishandeld worden. Vaak hebben slachtoffers amper nog contact met de buitenwereld, mogen ze geen opleiding volgen of gaan werken."

Dat het Instituut nu met een handleiding komt, heeft te maken met de start van de zomervakantie, die bekend staat als een risicoperiode. Als ambtenaren een vermoeden hebben van dwang, moet dat worden onderzocht en kan het huwelijk geweigerd worden.

De handleiding somt een aantal klassieke cases op, maar benadrukt dat er geen prototypes bestaan. Een slachtoffer is niet per se jong en ook jongens of mannen kunnen gedwongen worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Gedwongen Huwelijk, Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni